De bestuurder van de monstertruck die vorig jaar in Haaksbergen een ernstig ongeluk veroorzaakte, wordt door het Openbaar Ministerie vervolgd.

Dat heeft het OM dinsdag bekendgemaakt.

Het OM legt Mario D. dood door schuld en het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel ten laste. Ook de Stichting Sterevenementen, de organisator van het evenement in Haaksbergen, wordt vervolgd voor deze tenlastelegging.

D. reed vorig jaar in september het publiek in tijdens zijn stuntshow. Daarbij vielen drie doden en raakten 28 mensen gewond. Enkelen van hen zijn nog steeds bezig met revalidatie.

Volgens het OM is er sprake van grove schuld. "Aan beide partijen kan onvoorzichtig en laakbaar gedrag worden verweten bij het omgaan met de veiligheid ter plaatse en de te treffen maatregelen in combinatie met de stunt. De chauffeur wordt ook het niet adequaat handelen tijdens de stunt verweten", aldus het OM.

Het is nog niet duidelijk hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren. Volgens D. bleef het gas hangen. Naar de oorzaak wordt nog volop onderzoek gedaan. 

Vergunning

De gemeente Haaksbergen had een vergunning verleend voor het evenement en heeft daar achteraf veel kritiek op gekregen. Burgemeester Hans Gerritsen stapte twee weken geleden om die reden op.

De Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV) concludeerde dat er te weinig naar de veiligheid van het publiek is gekeken. Ondanks het strenge rapport heeft het OM besloten om de gemeente Haaksbergen en haar ambtenaren niet te vervolgen.

Dat is omdat ze strafrechtelijke immuniteit hebben, meldt letselschadespecialist Yme Drost, die een aantal nabestaanden en slachtoffers vertegenwoordigd. Het OM heeft daarom geen recht om ze te vervolgen en zal daarom ook niets zeggen over verwijten die aan de gemeente en de ambtenaren kunnen worden gemaakt.

Volgens het OM is een eerste regiezitting in deze zaak op 1 september gepland bij de rechtbank in Almelo. ''Daarbij wordt de zaak niet inhoudelijk behandeld, maar er wordt geïnventariseerd welke onderzoekswensen er nog zijn, bijvoorbeeld van de kant van de verdachten.''

Teleurgesteld

D. is teleurgesteld dat het OM hem gaat vervolgen voor dood door schuld. Hij was toen hij dinsdagmorgen het besluit van het OM hoorde ''behoorlijk ontdaan.'' Dat zei zijn advocaat Rob Oude Breuil.

''Ik had deze beslissing wel verwacht en hem daarop voorbereid, maar het is toch heel hard aangekomen. Mijn cliënt zegt dat hij er helemaal niks aan kon doen, omdat het gaspedaal van de truck bleef hangen. Hij snapt niet hoe het OM hem dan de dood van mensen kan verwijten'', aldus de raadsman.

Video: Chauffeur monstertruck 'teleurgesteld'

'Bepaalde ideeën'

De stichting Sterevenementen in Haaksbergen is verrast met de beslissing van het Openbaar Ministerie. De stichting besloot eerder dit jaar al om na 25 jaar geen evenementen meer te organiseren in het Twentse dorp.

Volgens het OM is niet alleen truckchauffeur Mario D. maar ook de organisatie grove schuld te verwijten. Sterevenementen was volgens het OM onvoorzichtig met de veiligheid en de te treffen maatregelen in combinatie met de stunt.

De advocaat van de stichting, Frank van Ardenne, zegt dat Sterevenementen "enorm overvallen is" door de beslissing van het OM. "Zolang de zaak onder de rechter is, zullen we geen inhoudelijke reactie geven", laat de raadsman weten. "We wachten af hoe de zaak zich ontwikkelt."

Video: Monstertruck rijdt in op publiek in Haaksbergen