Het Nationaal Ereveld Loenen geeft dinsdag met een bijzondere pilot de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog een gezicht. 

Bij 100 van de 3600 grafstenen wordt een vrijwilliger neergezet die een gestorven soldaat, burger, politieke gevangene of verzetsstrijder vertegenwoordigt. Bezoekers van het ereveld kunnenlangs de 'bemande graven' lopen en vragen stellen aan deze vrijwilligers.

Er komen in elk geval dinsdag schoolklassen uit Boskoop en Harderwijk langs. Ook zijn er nabestaanden uitgenodigd van slachtoffers die in Loenen begraven liggen.

Daarnaast worden er opnames gemaakt voor een voorlichtingsfilm die deel gaat uitmaken van een lespakket over de Oorlogsgravenstichting, die het project heeft geïnitieerd.

Gewone mannen

Als de pilot positief uitpakt, wil de organisatie dit soort dagen vaker gaan organiseren, ook op andere Nederlandse erevelden.

"We willen met dit project duidelijk maken dat de meeste slachtoffers in de oorlog gewone mannen waren zoals je ze nu ook dagelijks tegenkomt", legt een woordvoerster van het project uit. "Het waren vaders, broers, zonen, die gedwongen werden tot keuzes die hen het leven konden kosten."

Geen toneelstukje

De mannen die deelnemen aan de pilot zijn overigens niet verkleed. "Het is geen toneelstukje; het zijn allemaal mensen de slachtoffers willen eren en daar graag symbool voor willen staan."

De 120 graven die worden vertegenwoordigd door een vrijwilliger, zijn uitgekozen op basis van leeftijd, het verhaal en de locatie van het graf in het veld. Aan het project nemen ook 25 militairen van Defensie mee, die grotendeels gevallen soldaten vertegenwoordigen.