Taxichauffeurs op Schiphol hebben maandagochtend enkele uren het werk neergelegd om te protesteren tegen hun ronselende collega's op de luchthaven.

Tussen 9.00 uur en 12.00 uur namen de chauffeurs geen klanten mee.

De Schipholchauffeurs zijn boos omdat na een uitspraak van het gerechtshof het iedere taxichauffeur vrijstaat om passagiers op te pikken op de luchthaven. Tot voor kort was daar een dure vergunning voor nodig.

De staking zorgde voor lange wachtrijen bij de taxistandplaats. Rond 9.30 uur stonden al meer dan 130 passagiers te wachten.

Zorgen

Volgens een woordvoerder van het Rotterdamse taxibedrijf Bios-groep, dat over de 'Schipholvergunning' beschikt, zijn er grote zorgen over hoe het nu verder moet met de taxidiensten op de luchthaven. Hoewel de chauffeurs van zijn bedrijf maandag niet staken, is er alle begrip voor de actie.

Volgens de woordvoerder is er overleg met Schiphol en de gemeente Haarlemmermeer om tot een oplossing te komen. Naast de Bios-groep mogen BBF Schipholtaxi en Willemsen De Koning officieel op de luchthaven rijden.

Daarnaast zijn er nog kleinere bedrijfjes die mogen rijden als er plek is. "Maar zij betalen daar ook elke maand flink voor en zien hun omzet nu weglekken."

Niet rechtsgeldig

Het gerechtshof bepaalde in april dat de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van de gemeente Haarlemmermeer, waartoe Schiphol behoort, niet rechtsgeldig is. Totdat er een nieuwe APV is, mag daarom iedereen met een taxivergunning zijn of haar diensten op Schiphol aanbieden.

Het ronselen is nog wel verboden, maar door de uitspraak van de rechter kan er momenteel niet gestraft worden. 

Heeft u foto's van de staking? Upload beeld via NUfoto