Een lang onweerfront is vrijdagmiddag en -avond over Nederland getrokken. De schade, voornamelijk door blikseminslag, bleef beperkt. Het KNMI had met code oranje gewaarschuwd voor extreem weer.

Het treinverkeer bij Gouda heeft enkele uren stilgelegen door een blikseminslag.

Reizigers van Utrecht naar Den Haag en Rotterdam (en in omgekeerde richting) werd geadviseerd te reizen via Schiphol. Rond 22.30 uur liet de NS weten dat het probleem is opgelost en de treinenloop geleidelijk wordt hervat.

Ook op andere trajecten ondervonden reizigers hinder van blikseminslagen, zoals op het traject tussen Nijmegen en Venlo (bij Cuijk) en op de lijn tussen Zutphen en Deventer.

Brand

In het Zeeuws-Vlaamse Zaamslag (gemeente Terneuzen) trof de bliksem vier woningen die allemaal onder één kap zitten. Na de inslag brak brand uit in een van de spouwmuren.

Er zijn geen gewonden gevallen, de bewoners zijn tijdelijk opgevangen door buren. Even na 20.00 uur gaf de brandweer het sein brand meester.

Kalveren

In Nunspeet is brak brand uit in een schuur met duizend kalveren. Het vuur ontstond door blikseminslag in het dak. Een deel van de stal werd ontruimd, mede door rook- en dakschade, aldus de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. Na een uurtje was het vuur onder controle. Er raakten geen kalveren gewond.

Circa 3000 bezoekers van het Intents Festival in het Brabant Oisterwijk werden op last van de organisatie naar een nabijgelegen sporthal geëvacueerd. Het evenement werd voortgezet toen het noodweer voorbij was getrokken.

Tropische dag

Het onweer volgde op de eerste landelijke tropische dag van het jaar. De hoogste temperatuur is vrijdag gemeten in het oosten van Noord-Brabant. In Volkel (gemeente Uden) steeg het kwik naar 33,6 graden. In De Bilt werd het 31,5 graden. Daarmee is het de warmste 5 juni in De Bilt sinds 1901, aldus weerdienst Infoplaza.