Het KNMI heeft vrijdagavond rond 21.00 uur de waarschuwing voor extreem weer (code oranje) voor de provincies Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant, Utrecht en Noord-Holland beëindigd.

De weerdienst handhaaft nog wel code geel voor onder meer de oostelijke provincies, waar nog onweersbuien overtrekken die gepaard kunnen gaan met zware windstoten.

''Maar het ergste is voorbij'', aldus een woordvoerster van het KNMI.

Boven het oosten van het land kunnen nog stevige onweersbuien voorkomen, waarbij volgens de weerdienst lokaal veel neerslag kan vallen. Ook kunnen er hagel en windstoten van ongeveer 75 km/uur voorkomen.

Deze buien trekken langzaam oostwaarts en verlaten het land in het begin van de nacht. Ook elders in het land kunnen nog buien voorkomen, waarin onweer mogelijk is, aldus het KNMI.

Onweer

De provincies kregen in de middag te maken met onweersbuien die via het zuidwesten het land binnentrokken.

Rond 19.00 uur bereikten de buien Noord-Holland en Utrecht. Ze gingen gepaard gaan met hagel en zware windstoten van rond de honderd kilometer per uur. Op sommige plekken kunnen de rukwinden tot 120 kilometer per uur halen.

Regenval

In het noorden begon het rond 20.00 uur met regen. De buien trokken in de loop van de avond en nacht naar het noordoosten, aldus het KNMI.

De hevige regenval volgt na een zonnige en zeer warme dag met temperaturen van boven de 30 graden. Het is daarmee de eerste officiële tropische dag van Nederland.

In beeld: Eerste tropische dag

Problemen

Het onweer zorgde voor de nodige problemen in Nederland. In Zaamslag (Zeeland) is een woningbrand ontstaan na blikseminslag. Het gaat om vier woningen die onder een kap zitten. 

En circa drieduizend bezoekers van het Intents Festival in Oisterwijk werden vrijdagavond op last van de organisatie naar een nabijgelegen sporthal geëvacueerd. Het evenement werd voortgezet toen het noodweer voorbij  getrokken was.

Tussen Gouda en Rotterdam Centraal reden geen treinen door blikseminslag.

Avondspits

Door het hele land moesten automobilisten zich vrijdag door een zware avondspits worstelen. De VID sprak van een ongelukkige samenloop van omstandigheden.

Strandgangers die tijdig huiswaarts gaan om het dreigende onweer te ontlopen en forenzen die net even eerder van kantoor gingen om van de zon te genieten. Alleen al bij Zandvoort stond meer dan tien kilometer.

Bovendien zorgden enkele ongevallen her en der voor oponthoud. De Velsertunnel bij Haarlem is urenlang dicht geweest door een storing. In totaal stond er meer dan tweehonderd kilometer aan file.

Actuele situatie op de weg

Heeft u foto's bij dit nieuws? Upload ze bij NUfoto