Topman Timo Huges vertrekt bij de NS. Dat laat het spoorbedrijf vrijdag weten. Aanleiding voor het vertrek is het gerommel bij de NS rond de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg.

De Raad van Commissarissen heeft het vertrouwen in Huges opgezegd na een overleg op vrijdagmiddag. Daarop heeft hij zijn conclusies getrokken en zijn ontslag aangeboden. Huges krijgt geen vertrekvergoeding mee. 

De NS-topman zou de aanbestedingsregels hebben overtreden door gevoelige informatie van concurrenten Arriva en Veolia door te spelen aan de eigen dochter Abellio, dat ook aan de aanbesteding meedeed en de aanbesteding ook won.

Huges zou volgens De Telegraaf een aan hem geadresseerde mail met concurrentiegevoelige informatie van vervoersbedrijf Veolia hebben doorgestuurd naar NS-dochter Qbuzz, terwijl dat strikt verboden is. Qbuzz zou binnen Abellio het busvervoer doen.

Onjuiste informatie

In het persbericht van de NS staat dat Huges in het onderzoek naar de onregelmatigheden bij Qbuzz onjuiste informatie heeft verstrekt. 

"Nieuwe feiten in het onderzoek naar de onregelmatigheden bij Qbuzz werpen een ander licht op eerdere verklaringen van CEO Huges over de contacten die hij tijdens het onderzoek heeft gehad met bestuurders van Qbuzz", zegt de NS. 

"Eerder heeft de heer Huges hierover tegen de onderzoekers andere verklaringen afgelegd. Deze onjuiste en onvolledige verklaringen zijn voor de Raad van Commissarissen (RvC) aanleiding om het vertrouwen in de heer Huges op te zeggen, waarmee de staat als aandeelhouder heeft ingestemd."

Abellio

Tevens is Jeff Hoogesteger, de topman van NS-dochter Abellio, waarvoor Qbuzz het busvervoer in Limburg zou doen, uit zijn functie ontheven. Ook hij krijgt geen ontslagvergoeding, valt in de verklaring te lezen.

De financiële topman bij NS Engelhardt Robbe vervangt tijdelijk zowel Huges als Hoogesteger.

Ernstig

Dijsselbloem noemde de zaak voorafgaand aan het overleg "zeer ernstig". De feiten stapelden zich volgens hem "steeds verder op". Hij nodigde de voorzitter van de raad van commissarissen en de voorzitter van de raad van bestuur daarom direct na de ministerraad uit voor een gesprek.

Stientje van Veldhoven van oppositiepartij D66 reageert: "Het rapport van De ACM is vernietigend over het optreden van de NS bij de aanbesteding in Limburg. Het opstappen van Huges is in dat licht een terechte eerste stap." De partij gaat extra vragen stellen aan de minister.

Vereniging Reizigers Openbaar Vervoer (Rover) betreurt het vertrek van Huges, maar begrijpt dat zijn positie onhoudbaar is geworden. Ze hebben de samenwerking met de NS-topman zeer gewaardeerd, omdat hij de reiziger centraal zette. "Het is niet in het belang van de reiziger dat NS nu stuurloos achterblijft. Het besluit van Huges om op te stappen is gezien de omstandigheden echter goed te begrijpen.''

Twee jaar

Huges is de tweede topman in twee jaar tijd die het veld ruimt bij de NS. Voorganger Bert Meerstadt vertrok in 2013 nadat hij in het nauw gedreven was door de problemen met de Fyra.

De inmiddels 50-jarige Huges begon in oktober 2013 officieel bij het spoorbedrijf. Hij heeft een achtergrond in vervoer en logistiek en kwam destijds over van bloemenveiling FloraHolland waar hij directievoorzitter was.

De raad van commissarissen van NS zei bij zijn komst "een uitstekende en ervaren opvolger" te hebben gevonden.