Het is vrijdag de eerste officiële landelijke tropische dag in Nederland. In De Bilt werd rond 15.00 uur 30 graden gemeten. 

Dat meldt Weerplaza.

De eerste plek in Nederland waar de hoge temperatuur gemeten werd, was om 12.30 uur in Maastricht. Vrij snel werd het in heel Limburg 30 graden, evenals delen als Noord-Brabant, Zeeland, Gelderland en Flevoland. 

Uiteindelijk heeft het grootste gedeelte van Nederland kunnen genieten van de tropische temperaturen. Alleen in Drenthe, Friesland, Groningen en het noorden van Noord-Holland werd het geen 30 graden. 

In Volkel en Ell werden met 33,6 graden de hoogste temperaturen gemeten. In de Bilt werd het uiteindelijk 31,5 graden. Daarmee is het de warmste 5 juni sinds 1901. 

Vorig jaar was de eerste officiële tropische dag pas op 18 juli. Gemiddeld zijn er jaarlijks vier tropische dagen in Nederland. 

In beeld: Eerste tropische dag

Zware buien

In de namiddag en avond trekken er enkele zware buien via Zeeland het land in. Het KNMI waarschuwt voor Zuid-Holland, Zeeland en Noord-Brabant voor extreem weer. Voor de provincies geldt code oranje

De buien groeien zeer waarschijnlijk uit tot zware onweersbuien die samengaan met hagel en forse windstoten. Mogelijk trekken ze tussen 16.30 en 17.30 uur het zuidwesten van het land binnen. 

Tussen 18.00 en 19.00 uur wordt de eerste regen verwacht in de Randstad. Mensen bij buitenactiviteiten wordt aangeraden vanaf de namiddag de weerwaarschuwingen nauwgezet te volgen.

Video: Zware buien in aantocht

Avondspits

Door het hele land zullen automobilisten zich vrijdag door een zware avondspits moeten worstelen. De VID spreekt van een ongelukkige samenloop van omstandigheden: strandgangers die tijdig huiswaarts gaan om het dreigende onweer te ontlopen en forenzen die net even eerder van kantoor gaan om van de zon te genieten.

Bovendien zorgen enkele ongevallen her en der voor oponthoud. De Velsertunnel bij Haarlem is al uren dicht door een storing. Het verkeer is daar helemaal vastgelopen. Juist daar rijden veel strandgangers. Een caravan die bij Tilburg over de kop sloeg, veroorzaakte ook kilometerslange files.

Afkoelen

Na de passage van de buien begint de temperatuur te dalen. In de late avond en nacht volgt dan het koufront met buiige regen en lokaal nog onweer. Het koelt dan snel af.

Zaterdagochtend trekken de buien naar verwachting snel weg, de rest van het weekeinde zal de zon schijnen en wordt het ongeveer 17 tot 22 graden.

Stuur foto's/video's van het warme weer in via NUfoto of via WhatsApp (+31655246155).