Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag zes jaar cel geëist tegen de 27-jarige verdachte George Marian H. voor medeplichtigheid bij de zogeheten Tjeukemeermoord. 

Dat blijkt donderdag bij de rechtbank in Leeuwarden. 

"Door het handelen van de verdachte heeft hij het delict bevorderd en vergemakkelijkt", stelt het OM. "Hij is aan te merken als medeplichtige."

Eerder op donderdag noemde H. de moord op de 35-jarige Omar Kourrich een afrekening in het criminele circuit. Volgens H. lag een conflict over gestolen hennep ten grondslag aan de moord. 

Het OM noemt de verklaringen van H. "geloofwaardig" en "in overeenstemming met andere bewijsmiddelen". 

Tjeukemeer

H., afkomstig uit Roemenië, werd op de avond van de moord gevraagd om naar de sigarenwinkel in Amsterdam te komen.

De eigenaar van de winkel was hem nog geld verschuldigd. Bij aankomst in Amsterdam hing er een gespannen sfeer in de winkel. Volgens H. kondigde de eigenaar aan dat hij Kourrich zou gaan vermoorden, omdat deze van hem had gestolen. De Roemeen vatte dit op als een misplaatste grap, maar merkte dat het werkelijkheid werd toen Kourrich in de winkel kwam.

In een achterkamer van de winkel werd Kourrich volgens H. afgetuigd door de eigenaar en zijn zoon. Hij overleed waarschijnlijk in de winkel en werd in aanwezigheid van H. gedumpt bij het Tjeukemeer.