De laagstaande zon zorgt donderdagochtend voor problemen op de weg. Op verschillende snelwegen zijn ongevallen gebeurd, waardoor rijstroken dicht moeten en files ontstaan.

Daarvoor waarschuwt de ANWB.

Vooral het verkeer rond Arnhem heeft donderdagochtend veel vertraging opgelopen. Door ongelukken ontstonden lange files op onder meer de A12, A50 en A1 en ook op de omliggende wegen liep het vast.

De ANWB verwacht dat het verkeer de hele ochtend nog last zal hebben van vertraging, omdat er veel Duitsers worden verwacht. In Duitsland is het een feestdag.

Drukke spits

Ook volgens de Verkeersinformatiedienst (VID) is de ochtendspits nog niet voorbij. Rond 9.30 uur stond er volgens de VID nog ruim 150 kilometer file.

Ook op andere wegen gebeurden diverse ongelukken, onder meer op de A15 richting Europoort, op de A6 Lelystad richting Muiden, en ook op de A58 van Tilburg naar Breda ging het mis en moesten twee rijstroken worden afgesloten.

Op de A6 kantelde een vrachtwagen, die pas rond 14.00 uur kan worden weggehaald. Weggebruikers moeten rekening houden met zeker een half uur vertraging.

Laagstaande zon

De vele ongelukken hadden mede te maken met de laagstaande zon. ''We kunnen niet zeggen dat dit de oorzaak was van alle ongelukken, maar het speelde zeker een rol'', aldus de woordvoerster van de ANWB. 

Zowel mensen die de zon tegemoet rijden als mensen die de weerspiegeling in de achteruitkijkspiegel zien, kunnen er door verblind worden. Automobilisten doen er daarom goed aan een zonnebril op te zetten.

Het blijft donderdag een zonnige dag met middagtemperaturen tussen 19 en 23 graden. Ook vrijdag wordt het zeer warm en vrij zonnig, maar in het westen zijn er ook enkele wolken.

Actuele verkeersinformatie | Actueel weerbericht