Veertig bewoners van seniorencomplex De Drecht in Amsterdam Zuidoost slapen de komende nacht niet thuis. Ze mogen hun woning niet meer in, omdat tijdens een brand op dinsdagavond in hun complex mogelijk asbest is vrijgekomen.
 

Bewoners van tweehonderd woningen moeten uit voorzorg binnenblijven en wie nog niet thuis is, mag zijn woning niet in.

Een groep van twintig mensen wordt momenteel opgevangen in de recreatieruimte van het complex. Ze mogen in elk geval tot 22.00 uur niet naar huis. Ze moeten tot die tijd de uitslag van het laboratoriumonderzoek afwachten, laat een woordvoerder van woningcorporatie Stadgenoot weten.

Door de brand die dinsdag om 18.15 uur uitbrak in een seniorenwoning op de tweede etage, moesten zestien bewoners afgelopen nacht al elders doorbrengen. Woensdag overdag bleek tijdens onderzoek dat er mogelijk asbest is vrijgekomen.

''Om rook uit het gebouw te verdrijven heeft de brandweer in de gangen panelen doorgehakt die asbesthoudend kunnen zijn. De stukken zijn naar het laboratorium gestuurd. Tot we de uitslag krijgen, moeten mensen preventief in hun appartement blijven. De overigen die van buiten komen, houden we tegen en vangen we op in de recreatiezaal. We willen het rondlopen binnen tot een minimum beperken'', legt de woordvoerder van Stadgenoot uit.

''Mocht blijken dat het inderdaad asbest is, dan moeten we uitgebreidere maatregelen nemen en kunnen mensen hun woning niet meer in tot alles gesaneerd is. Maar voorlopig zit de stemming er nog goed in. We bezorgen vanavond maaltijden bij de gedupeerden."

Ontruimen

De brandweer liet een groot deel van de vleugel waar de brand woedde ontruimen. Daarna bleek dat woningen van zestien mensen onbewoonbaar waren. Vier gedupeerden mochten woensdag terug naar hun eigen huis. De overige twaalf verblijven sinds de brand bij vrienden of familie of in een hotel. Het herstellen van hun woningen neemt volgens Stadgenoot maximaal twee weken in beslag.

De brandweer doet komende dagen met de verzekeraar nog onderzoek naar de oorzaak van de brand.