In het Limburgse Berg en Terblijt is een vervoersverbod voor bijenvolken ingesteld. Dat meldde Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dinsdagavond.

Aanleiding is een nieuwe uitbraak van de besmettelijke ziekte Amerikaans vuilbroed. Dat is een ziekte onder larven van de Europese honingbij. De bacterie Paeni-bacillus larvae is resistent tegen hitte en uitdroging en tast bijenlarven aan. De ziekte is niet gevaarlijk voor mensen.

Het ministerie van Economische Zaken heeft dinsdagavond een vervoersverbod ingesteld voor de duur van minstens dertig dagen. Het verbod geldt in een gebied van drie kilometer rondom de uitbraak.

De bijenziekte werd vorig jaar vastgesteld in Zuidlaren (gemeente Tynaarlo), Hoogezand-Sappemeer, Exloo en in Stadskanaal. Ook daar werden destijds vervoersverboden ingesteld. Pas enkele dagen geleden werd het vervoersverbod in Stadskanaal opgeheven.

De bijenziekte heeft grote gevolgen voor imkers. Zij mogen geen honing van besmette bijen meer afnemen en mogen evenmin bestuiven. Volgens Imkers Nederland, een samenwerking van Imkersbond ABTB en Algemene Nederlandse Imkersvereniging, is de bijenziekte ''voor menig imker de gevreesde nachtmerrie''.