Het KNMI heeft voor dinsdag code geel afgegeven in de kustgebieden. Er kunnen windstoten voorkomen van 75 tot 90 kilometer per uur. Het weer heeft dinsdagochtend tot langere files geleid dan normaal.

De windstoten zullen aanhouden tot halverwege de avond.

Volgens Weeronline is de zwaarste windstoot tot dusver gemeten in IJmuiden. Deze bedroeg 85 kilometer per uur. Op zee is een windstoot gemeten van 95 kilometer per uur en stormt het (windkracht 9). 

Het onstuimige weer zorgt dinsdagochtend voor langere files dan normaal. ''Het was een heel drukke ochtendspits geworden met bij elkaar meer dan 300 kilometer file'', zei een woordvoerster van de ANWB. Tegen 09.30 was de grootste drukte voorbij.

Vooral in Noord-Holland, waar buien vallen en flinke windstoten voorkomen, waren de dagelijkse files omvangrijk. Met name op de A7 (Hoorn-Zaandam) en de A9 (Alkmaar-Amsterdam) was het aanschuiven.

Spitsstrook

Op de A27, Breda richting Utrecht, was dinsdagochtend voor 07.00 uur al een file van 14 kilometer ontstaan doordat de spitsstrook niet open was wegens een technische storing. Het stond vast tussen Gorinchem en Lexmond.

Enige tijd was het advies om te rijden via knooppunt Deil over de A15 en de A2, wat ook op de A2 voor drukte zorgde met files van bij elkaar wel 20 kilometer.

Avondspits

Voor de avondspits wordt met het herfstachtige weer eenzelfde beeld verwacht. ''Het verkeer is onrustiger. Er wordt meer geremd’’, aldus de woordvoerster van de ANWB.

Voor dinsdagmiddag en tijdens de avondspits adviseert de ANWB automobilisten daarom niet met caravan of lege aanhanger de weg op te gaan, vanwege de harde windstoten. ''Dat advies geldt zolang de windstoten aanhouden.''

Zomers

Vanaf woensdag wordt de kans op neerslag een stuk kleiner. Donderdag wordt een droge en zonnige dag met temperaturen van rond de twintig graden.

Vrijdag wordt het op veel plaatsen zomers warm met lokaal kans op een temperatuur van dertig graden. Zaterdag neemt de kans op een onweersbui toe en daalt de temperatuur naar maximaal 23 graden.

Regenradar

Heeft u foto's van het weer? Upload ze bij NUfoto

Actueel weerbericht