Voor het doodsteken van een straatmuzikant voor de deur van een supermarkt in Zwolle moet een zeventienjarige Zwollenaar twee jaar jeugddetentie en 'jeugd-tbs' ondergaan.

Dat eist het Openbaar Ministerie.

Naast de jeugddetentie eiste de officier van justitie ook drie jaar PIJ-maatregel, ook wel bekend als 'jeugd-tbs', zo meldde de advocaat van de familie maandag tijdens een schorsing.

De zitting in de rechtbank in Zwolle is achter gesloten deuren omdat de verdachte minderjarig is. Nabestaanden en hun raadsman woonden de zitting wel bij.

De 54-jarige straatmuzikant was op de avond van 2 december net klaar om naar huis te gaan toen een man wild op hem in begon te steken. Een omstander die tussenbeide sprong, werd ook geraakt.

Die kwam ervan af met verwondingen. De Bulgaarse accordeonist bezweek later in het ziekenhuis. Honderden mensen liepen enkele dagen later mee in een stille tocht om de man te herdenken.

Bewezen

Het OM achtte moord en poging tot moord door Oscar V. bewezen. De jongen was volgens deskundigen ten tijde van het plegen van de feiten sterk verminderd toerekeningsvatbaar. Twee jaar jeugddetentie is de maximum straf die de officier kon eisen.

Volgens advocaat Erdal Tas vindt de familie de eis te laag, bleek uit een eerste reactie.