Een 21-jarige man is maandag door het gerechtshof in Amsterdam veroordeeld tot tien jaar cel en tbs met dwangverpleging voor de moord op zijn 91-jarige buurvrouw in Noord.

Bijzonder is dat het hof de minister van justitie en het Openbaar Ministerie (OM) heeft geadviseerd de tbs-behandeling meteen te laten beginnen, voorafgaand aan de opgelegde celstraf.

Normaal gesproken vindt plaatsing in een tbs-kliniek plaats na het uitzitten van de straf. Maar aangezien de man 21 jaar is en de mogelijkheden dat hij nog kan veranderen of beïnvloedbaar is optimaal zijn tot zijn 25e, hebben deskundigen aangeraden eerder te beginnen met de behandeling.

Het vonnis valt lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie (OM). Die wilde dat de man behalve een tbs-behandeling ook twaalf jaar cel zou krijgen. Dit kwam overeen met de uitspraak van de rechtbank in 2013.

Smoes

De man belde op de bewuste avond op 29 mei 2012 met een smoes bij de vrouw aan omdat hij seks wilde en niet zo ver wilde reizen. Toen dat niet vrijwillig lukte, werd hij boos en wurgde hij het slachtoffer.

Hij bleef vervolgens uren in haar huis. Toen bleek dat de vrouw niet dood was, wilde hij dat alsnog realiseren met een koekenpan. Hij zocht op internet of dit mogelijk was en wurgde haar uiteindelijk nog een keer.