De vermoedelijke Utrechtse serieverkrachter Gerard T. verzet zich tegen observatie in het Pieter Baan Centrum. 

Dat bleek maandag bij de rechtbank in Utrecht.

Tijdens zo'n observatie wordt gekeken naar de geestelijke toestand van de verdachte.

De advocaat van T. heeft tegen het bevel van de onderzoeksrechter voor observatie inmiddels bezwaar gemaakt. Dat bezwaar wordt donderdag door de rechtbank behandeld.

Hoewel T. weigert mee te werken aan een persoonlijkheidsonderzoek, is zo'n onderzoek volgens het OM wel noodzakelijk. Dit vanwege de ernstige misdrijven waarvan hij wordt verdacht en zijn weigering om aan het onderzoek mee te werken. Tot nu toe heeft T. zijn mond dichtgehouden over de verdenkingen tegen hem.

T. wordt vervolgd voor in totaal vier verkrachtingen. In achttien andere gevallen is er onvoldoende bewijs tegen hem, omdat die verdenkingen niet werden ondersteund met DNA-materiaal van de verdachte.

Bewijs

De serieverkrachter was in 1995 en 1996 actief en zorgde voor grote onrust. Na enkele jaren stilte sloeg hij in 2001 opnieuw toe. Het onderzoek belandde telkens op dood spoor.

De zaak kwam weer aan het rollen nadat T. werd veroordeeld wegens fietsendiefstal. In het kader van de Wet DNA Veroordeelden moest hij DNA afstaan wat leidde tot een match.

De advocaat van T. heeft tijdens de pro-forma zitting van maandag ook bezwaar gemaakt tegen dit verkregen bewijs. Hij meent dat de politie gebruik maakte van een lokfiets om T. uit zijn huis te lokken. 

Op 18 juni is een nieuwe zitting in het proces.

T. blijf in voorarrest.