Amsterdam experimenteert de komende tijd met maatregelen om de soms erg grote drukte in het stadscentrum in betere banen te leiden.

Zo worden de straten rond het Rembrandtplein op vrijdag- en zaterdagavond alleen toegankelijk voor voetgangers.

Er komt er een nieuwe aanpak om overlast van uitgaanspubliek tegen te gaan en op de Nieuwmarkt begint een proef met specifieke laad- en lostijden.

Verder grijpt het stadsbestuur het grote evenement Sail in augustus aan om met nieuwe technologieën te kijken hoe bezoekersstromen beter voorspelbaar en beheersbaar kunnen worden.

Overlast

Amsterdam krijgt er jaarlijks tienduizend inwoners bij en ook het aantal bezoekers neemt almaar toe. De drukte leidt op sommige plekken en momenten tot overlast.

Hoewel het college van burgemeester en wethouders de groei als een positieve ontwikkeling ziet, moet er wel iets gebeuren om ervoor te zorgen dat de stad aantrekkelijk blijft voor iedereen.

Daarom is het startdocument Stad in Balans opgesteld, een eerste analyse over het succes van de stad. Onder regie van wethouder Kajsa Ollongren (economie) is hiervoor gesproken met bewoners, ondernemers, kennisinstellingen en vertegenwoordigers van stadsdelen.

Maatregelen

De gemeente heeft al eerder maatregelen getroffen vanwege de drukte, zoals meer ruimte voor fietsers en voetgangers en het harder optreden tegen illegale hotels. 

De Sloterplas in West moet bijvoorbeeld een plek worden waar Amsterdammers en bezoekers kunnen recreëren en dat past in het spreidingsbeleid dat de gemeente al enige tijd in gang heeft gezet. 

Topattracties

Hoewel de meeste topattracties in de binnenstad zijn, heeft Amsterdam volgens Ollongren nog zoveel meer te bieden. "We moeten mensen erop wijzen eens verder te gaan dan het Anne Frank Huis en het Rijksmuseum. Bijvoorbeeld met de gratis veerpont naar Noord."

Zowel de inwoners als de bezoekers moeten zich samen inzetten voor een leefbare stad, staat in het document. "De bezoeker moet accepteren dat niet elk wegdek bedoeld is om op te flaneren en niet iedereen even gecharmeerd is als hij stoned door de stad loopt. De Amsterdammer hoeft op zijn beurt toeristen die leren fietsen niet grof te bejegenen."