Het Centraal Station in Amsterdam heeft er een tweede hoofdentree bij. Die bevindt zich aan de achterzijde, aan de kant van het IJ. 

Daar is het eerste deel van de nieuwe IJ-hal in gebruik genomen, een 250 meter lange en 45 meter brede hal onder het busplatform met nieuwe winkels en horecavoorzieningen.

De NS opende maandagochtend eveneens de westpassage. Dit is een van de twee nieuwe passages tussen de drie huidige reizigerstunnels.

In deze zogeheten IJ-passage zitten nieuwe winkels op het gebied van beauty, mode en lifestyle. In de oostpassage, die in de zomer van 2016 gereed is, komen winkels voor 'dagverse producten'.

Toegangspoortjes

De passages bieden een vrije doorgang zonder toegangspoortjes tussen het centrum van Amsterdam en het IJ en zijn bedoeld voor reizigers die wat meer tijd te besteden hebben, zoals toeristen en dagjesmensen. De tunnels gaan 's avonds na 22.00 uur dicht.

Amsterdam CS ondergaat momenteel een metamorfose om de groeiende reizigersstroom aan te kunnen. In de komende jaren stijgt het aantal in- en uitstappers van 250.000 naar 300.000 per dag.

Bekijk video: