Op de derde en laatste dag dat Turkse Nederlanders in Rijswijk en Deventer hun stem kunnen uitbrengen voor het Turkse parlement waren de wegen naar de stembureau's overvol. 

Onder meer op de A13 en de A4 stonden zondag kilometerslange files naar het stembureau aan de Volmerlaan in Rijswijk, melden de verkeersdiensten VID en ANWB.

Die verkeersdrukte is verklaarbaar want zondag zijn 22.500 mensen hun stem komen uitbrengen in de Zuid-Hollandse plaats, zegt een medewerker van de Turkse ambassade.

Op de A13 (Rotterdam-Den Haag) stond rond 16.00 uur een file van 10 kilometer tussen Berkel en Rodenrijs en knooppunt Ypenburg.

Volgens de Turkse ambassade zijn 240.000 Nederlanders geregistreerd als kiezer. Vrijdag, zaterdag en zondag kunnen ze op twee plaatsen in ons land hun stem uitbrengen: in sportcentrum De Scheg in Deventer en in evenementenhal De Broodfabriek in Rijswijk.

Turkijke

In Turkije zelf zijn de verkiezingen volgende week zondag. Vorig jaar konden Turken in het buitenland voor het eerst hun stem uitbrengen. Het land koos toen een nieuwe president.

In Nederland stemden ongeveer 18.000 mensen, bijna 10 procent van de kiesgerechtigden. De ambassade liet vorige week al weten te verwachten dat de opkomst dit keer veel hoger is.