Bij een demonstratie van asielzoekers in Amsterdam zijn vrijdag zeven mensen gearresteerd. Een van de demonstranten zou een beveiliger van het stadhuis hebben geslagen.

Dat zei een politiewoordvoerder vrijdagavond. Op één na zijn de arrestanten later weer vrijgelaten.

Agenten hielden de man die de beveiliger zou hebben geslagen niet meteen aan, omdat ze "geen gedoe" wilden in het stadhuis. Er is ook iemand aangehouden voor belediging, hij is de enige die nog vastzit. Nog vijf demonstranten werden opgepakt omdat ze zich met de arrestaties bemoeiden.

Het ging om een demonstratie van de groep We Are Here die al 2,5 jaar door de hoofdstad zwerft en die in steeds andere gebouwen tijdelijk onderdak vindt. Vrijdag verhuisde de groep van het Vluchtgebouw aan de Jan Tooropstraat in Amsterdam-West naar een tot Vluchtloods omgedoopte loods aan de Vlierweg in Noord.

Schokkend

Woordvoerster Marjan Sax van de vluchtelingen vindt dat de politie veel te hard heeft opgetreden. "Schokkend", noemde ze het. "Er werd plotseling iemand tegen de grond gewerkt en een ander persoon in een politiebusje gezet, dat vervolgens dwars door iedereen heen reed."

Volgens haar heeft een van de asielzoekers zich bij de eerste hulp moeten melden, omdat zijn arm verdraaid was.