De boeddhistische tempel in Waalwijk wil mensen die seksueel zijn misbruikt door een Thaise monnik graag bijstaan. Hoe dat precies vorm moet krijgen, hangt af van de wensen van de slachtoffers.

Dat vertelt voorzitter van tempel Buddharama Toine van Beek vrijdagavond. De tempel heeft een vertrouwenspersoon van buitenaf aangesteld bij wie slachtoffers terechtkunnen.

''Ik heb zelf ook met slachtoffers gesproken. Er zijn er die bijvoorbeeld graag een groepsgesprek willen'', aldus Van Beek. Sinds het misbruik zondag bekend werd gemaakt door de NOS, hebben zich 21 mensen gemeld die zeggen dat ze door de in 2007 overleden monnik Mettavihari zijn misbruikt.

Degenen die zich tot nu toe hebben gemeld, zijn Nederlanders. Van Beek sluit niet uit dat de monnik meer slachtoffers heeft gemaakt, bijvoorbeeld onder Thai. ''Zij zijn vaak geslotener en zullen zich minder snel melden.''

Mettavihari werd begin jaren tachtig weggestuurd uit Waalwijk, nadat een minderjarige jongen bij de politie had gemeld dat hij was misbruikt. Van een zaak tegen de monnik kwam het echter niet. ''Het zure is dat zo’n man dan elders door kan gaan'', verzucht Van Beek.

De voorzitter van de Waalwijkse tempel gaat in gesprek met anderen in de relatief kleine boeddhistische gemeenschap in Nederland om te kijken hoe het risico op misbruik kan worden verkleind. Hij denkt bijvoorbeeld aan een betere screening van geestelijken. ''Deze misbruikzaak is verschrikkelijk. We moeten hier met zijn allen iets aan doen.''