De uitgeprocedeerde asielzoekers hebben vrijdag een nieuwe tijdelijke plek gevonden in een loods aan de Vlierweg in Amsterdam-Noord, omgedoopt tot Vluchtloods.

Volgens een woordvoerster van de actiegroep is deze plek aangeboden door Schram Film Studio's. Het is niet bekend hoe lang ze daar kunnen blijven.

De asielzoekers van de actiegroep We Are Here moesten vrijdag voor de zoveelste keer verhuizen naar een andere locatie. Rond het middaguur hebben ze het zogeheten Vluchtgebouw aan de Jan Tooropstraat in Amsterdam-West verlaten. 

De 80 tot 85 illegalen waren vrijdag even na twaalven druk bezig om hun spullen uit het pand te halen. Ze droegen onder meer bankstellen, televisies, kasten en beddengoed naar buiten. Binnen is het nog een puinhoop. Voor het pand staat een groepje beveiligers te overleggen met de politie.

Spandoek

Voor het pand ligt een spandoek met de tekst: "BBB is politieke hypocrisie en dat hebben wij niet nodig". Dit verwijst naar de bed, bad en brood-voorziening van de gemeente, waar de asielzoekers terechtkunnen. Ze willen dit niet omdat ze dan overdag op straat moeten bivakkeren.

''Ze willen een structurele oplossing'', aldus de woordvoerster. ''Iedereen is bezig met terugkeer of het opstarten van een nieuwe procedure, maar alles duurt waanzinnig lang.''

Nadat de uitgeprocedeerden aan het begin van de middag het pand had verlaten, trokken ze demonstrerend door de stad.

Afgebroken

De asielzoekers zwerven al 2,5 jaar door de hoofdstad van pand naar pand. Sinds augustus verbleef de groep in het Vluchtgebouw. Ze verlieten het pand vrijwillig, na overleg met de eigenaar, omdat het gebouw wordt afgebroken.

Een andere groep uitgeprocedeerde asielzoekers verblijft sinds half april in de zogeheten Vluchttoren, een kantoorpand naast het Vluchtgebouw.