Tegen twee van de vijf mannen die worden verdacht van de dodelijke schietpartij op de luchthaven van Curaçao vorig jaar juli is donderdag twaalf jaar cel geëist. 

Givenchy M. (29) en Renaldo M. (28), zijn volgens het OM medeplichtig aan de moorden. Vrijdag staan de drie andere mannen terecht.

Givenchy M. en Renaldo M. verdienen volgens het OM een straf van tussen de 20 en 24 jaar, maar tegen hen werd voor ieder twaalf jaar geëist omdat ze hebben meegewerkt in de zaak. Voor hun eigen veiligheid hebben ze afgelopen maand in Nederland vastgezeten.

De moord op twee Curaçaose bendeleden op 15 juli vorig jaar op de luchthaven van Curaçao was ''een koelbloedige, brute liquidatie met uitzonderlijk veel vuurwapengeweld'', dat niet ''in een maffiafilm'' had misstaan, zo stelde het OM op de eerste dag van de behandeling van de zogenoemde 'Hato-moorden’. Naast de twee doden raakten zeven omstanders gewond.

Cocaïne

De oorlog tussen beide bendes zou ontstaan zijn door de diefstal van een partij cocaïne van 40 kilo en heeft sinds 2012 al tien levens gekost. De twee slachtoffers van vorig jaar zouden de slachtoffers zijn van de zestiende aanslag die deze twee bendes op elkaar hebben gepleegd.

De schietpartij op de luchthaven was voor de minister van Justitie reden om met een grootschalig project te beginnen om de criminaliteit te bestrijden. Justitie wil dat illegale wapens worden ingeleverd en wil harder optreden tegen criminaliteit.