Burgemeester Annemarie Jorritsma wil dat Duitsland het visum intrekt van de Saudische sheikh Esam Alowed. Deze prediker is te gast op een driedaagse benefietcongres in Almere dat vrijdag begint. 

De sheikh heeft in Duitsland een visum voor Nederland aangevraagd en gekregen.

Jorritsma zei in een raadsvergadering donderdagavond dat de sheikh bekendstaat om zijn antisemitische uitspraken. Ze heeft over zijn komst naar Almere inlichtingen ingewonnen bij Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid waar hij bekend is.

Ook heeft Jorritsma contact gehad met haar collega Jan van Zanen van Utrecht waar Esam Alowed binnenkort ook komt spreken.

Visum intrekken

"We hopen dat het ministerie van Buitenlandse Zaken Duitsland zal vragen het visum in te trekken. We stellen niet op prijs dat deze meneer hierheen komt", aldus de burgemeester.

Dat geldt wat Jorritsma betreft ook voor de omstreden Belgisch-Marokkaanse imam Tarik Ibn Ali die zichzelf heeft uitgenodigd voor het congres in Almere.

Gemeenteraad

Burgemeester Jorritsma wordt gesteund door een meerderheid van de gemeenteraad van Almere. De raad vindt dat de komst van de bewuste predikers en ronselaars een bedreiging vormt voor "de eenheid van de Almeerse samenleving". Het uitnodigen van dat dergelijke personen door moskeeën is noemt de raad onacceptabel.

Het moskeebestuur heeft donderdagavond vergaderd over de situatie. Wat daar is besloten, is nog niet bekend.