Het Openbaar Ministerie (OM) heeft besloten de zaak tegen de 26-jarige man die 'fuck de koning' heeft gezegd bij een anti-Zwarte Pietendemonstratie, te seponeren.

Dat is donderdag bekendgemaakt

Volgens het OM zijn de uitspraken niet strafbaar, omdat ze zijn gedaan in de context van het politieke debat. De man wordt daarom niet langer vervolgd.

De man uit Rotterdam riep vorig jaar op 16 november tijdens een Anti-Zwarte Pietendemonstratie in Amsterdam de woorden: "Fuck de koning, fuck de koningin, fuck het koningshuis."

Video: Activist scheldt op het koningshuis

Het OM besloot de zaak begin mei voor te leggen aan de rechter, nadat de man weigerde een strafbeschikking van 500 euro te betalen. 

Hij zou worden vervolgd voor majesteitsschennis. Daar staat maximaal vijf jaar gevangenisstraf op, of een boete tot 20.250 euro.

Na bezwaar van de advocaat van de man koos het OM ervoor de vervolging te heroverwegen. Het onderzoek dat daarop volgde, had volgens het OM achteraf gezien eerder moeten worden gedaan.

''Voorafgaand aan het opleggen van de strafbeschikking.'' De verklaring van Al-Jaberi dat hij tijdens de demonstratie een verband had gelegd tussen Zwarte Piet en het slavernijverleden van Nederland, het koningshuis en racisme, kan het OM niet bevestigen of weerleggen. Dat is dan ook de reden voor het sepot.

Verband leggen

De Rotterdammer heeft uitgelegd dat hij met de uitspraken een verband wilde leggen tussen het slavernijverleden van Nederland, het koningshuis en racisme. Na een diepgaander onderzoek is het OM tot de conclusie gekomen dat de uitspraken niet strafbaar zijn.

"De uitspraken die de Rotterdammer en zijn raadsman hebben gedaan over de contextverbondenheid van zijn opmerkingen ten aanzien van het Koningshuis, heeft het OM kunnen bevestigen noch weerleggen. Het OM gaat er daarom van uit dat de uitlatingen binnen de context van het publiek debat zijn gedaan en heeft besloten de zaak te seponeren."

Het OM voegt eraan toe dat het extra onderzoek 'naar het geheel van de uitingen van de Rotterdammer tijdens de demonstratie' eerder gedaan had moeten worden.

'Beetje vrijer'

De activist reageerde donderdag opgetogen. ''In mijn zaak was maatschappelijke druk nodig om een sepot af te dwingen na een arrestatie die nooit had mogen plaatsvinden. De politie en het OM hebben hun spierballen getoond, maar de intimidatie heeft niet gewerkt. Dat vier ik als een overwinning.''

''De beslissing heeft ons een beetje vrijer gemaakt'', zei zijn advocaat Willem Jebbink ''Wie kritiek heeft op het gezag, moet die kunnen uiten zonder bang te zijn daarvoor in de cel te belanden. Ook als daarvoor kwetsende of schokkende woorden worden gebruikt.''