Eén man moet voor de rechter komen voor het opstootje vorig jaar bij de intocht van Sinterklaas in Gouda. Hij wordt verdacht van het mishandelen van een agent en verzet bij aanhouding.

Het is nog niet bekend wanneer het proces is. Dat heeft het Openbaar Ministerie donderdag laten weten.

Op de dag van de intocht waren negentig mensen aangehouden. De politie heeft de dossiers van 25 verdachten doorgestuurd naar justitie. 24 van hen worden niet vervolgd, zegt een woordvoerster van OM.

Ze zouden hebben gedemonstreerd tegen Zwarte Piet op plekken waar dat niet mocht, maar volgens het OM is daar niet genoeg bewijs voor. De zaken worden geseponeerd.

Volgens de politie hebben 35 mensen een boete gekregen voor overtreding van de gemeentelijke regels. Het is niet duidelijk wat justitie doet met de overige dertig verdachten. Volgens de politie zitten die zaken ''kennelijk nog ergens in de pijplijn''.

Video: Ongeregeldheden bij Sinterklaasintocht Gouda

Vreedzaam

Advocaat Willem Jebbink staat vijftig verdachten bij. Hij zei donderdag dat zijn cliënten niet worden vervolgd. Volgens Jebbink waren ze vreedzaam in Gouda.

''Ze zijn opgepakt zonder goede reden, met het idee: opgeruimd staat netjes. Achteraf was er geen aanklacht te formuleren'', aldus Jebbink. Hij spreekt van ''ontvoering door de politie van vele onschuldige burgers'' en noemt de gang van zaken ''zeer ernstig''. Hij wil dat de burgemeester van Gouda excuses aanbiedt aan zijn cliënten.

De arrestanten zouden volgens Jebbink een boete van 220 euro krijgen, maar niemand heeft ooit iets gehoord, zegt hij.

Locaties

De gemeente had locaties aangewezen waar mensen mochten demonstreren. Toch trokken voor- en tegenstanders van Zwarte Piet naar de Markt. Tegenstanders van Zwarte Piet rolden een spandoek uit met de tekst 'Zwarte Piet racisme'. Voorstanders gingen voor het doek staan, waarna er een opstootje ontstond.

De intocht van Sinterklaas is dit jaar in Meppel. Jebbink hoopt dat de burgemeester van de Drentse plaats ''lessen trekt uit deze gang van zaken. Het is onaanvaardbaar dat mensen bang worden tegen Zwarte Piet te demonstreren omdat de politie hen zonder grond arresteert en afvoert.''