Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag vier jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist tegen Sianley F., in de Heerlense zedenzaak. 

Het OM beschouwt F. als hoofdverdachte bij het prostitueren van twee meisjes van veertien en vijftien jaar begin vorig jaar in Heerlen.

Drie andere verdachten hoorden straffen eisen van vijftien tot dertig maanden (waarvan vijf en zes maanden voorwaardelijk).

Michel P. en Vivian T. hadden hun woningen aangeboden voor de prostitutie en zouden ook de advertenties en foto's op sekssites hebben geregeld. De vierde verdachte, Karin M., heeft volgens het OM de meisjes aanwijzingen gegeven, net als Vivian T. Tegen een klant van de meisjes eist het OM twintig maanden cel, waarvan zes voorwaardelijk.

Strafbaar

F. had eerder verklaard dat de meisjes de seks met mannen tegen betaling zelf wilden. Maar de officier van justitie veegde dat argument van tafel. ''Zelfs al wilden ze het zelf, het is strafbaar, want het gaat om kinderen.''

De meisjes hadden de rechtbank laten weten dat ze er slecht aan toe zijn. Ze voelen zich gebroken en schamen zich. Het OM verwijt F. dat hij de meisjes vol drugs stopte en misbruik maakte van hun kwetsbare positie. In totaal werkten de meisjes in twee maanden tijd zo'n 110 klanten af. De helft van het geld ging naar F.

Schadevergoeding

Dat geld eiste het OM alvast terug als deel van de schadevergoeding voor de meisjes. Ook wil justitie dat de verdachten de meisjes smartengeld betalen.

Volgens het OM heeft de werkloze F. de meisjes ''op zeer geraffineerde wijze ingepalmd en voor zijn karretje gespannen''. Hij regelde alles, en tijdens en rond hun werk waren de meisjes vaak onder invloed van drank en drugs. Michel P. wordt beschouwd als voornaamste handlanger van F. Ze vielen door de mand na een anonieme tip.