Toos van V. moet twintig jaar de cel in omdat ze haar vriend Ernesto Pistone zou hebben laten vermoorden. Dat eiste de officier van justitie woensdag in de rechtbank in Den Bosch.

De twee die de moord zouden hebben uitgevoerd en de minnaar van Van V. die zou hebben geholpen met de planning moeten achttien en negentien jaar de cel in. Pistone was een bekende Eindhovense drugscrimineel.

Hij werd 27 februari vorig jaar neergeschoten voor zijn woning aan de Otterstok in Eindhoven. Hij liep toen net tien dagen vrij rond. Twee daders vluchtten op een scooter, die ze in brand staken.

Vreeling zei dat de liquidatie ''doordacht, planmatig en doeltreffend werd uitgevoerd, inclusief voorverkenningen en proefschieten. Ernesto Pistone is in koelen bloede, meerdere malen, van dichtbij neergeschoten.''

Levensverzekering

Van V. liet weten dat zij en Pistone een slechte relatie hadden, hoewel dat nooit objectief bleek. Ze werden wel bedreigd vanuit het drugsmilieu. Van V. zelf ook. Zij zou enkele maanden voor de moord bovendien een levensverzekering van 250.000 euro hebben afgesloten op naam van Pistone, stelt Vreeling.

Van V. zou twee Turken 10.000 euro hebben beloofd voor de moord. Omdat verzekeraar DELA fraude vermoedde, keerde die echter niet uit. Vermoed wordt dat Van V. uitstel van betaling vroeg bij de schutters. Een kopie van de polis werd in de woning van een van de Turken gevonden.

Verschillende telefoons

Veel van het bewijs is gehaald uit talloze sms-berichten tussen de vier verdachten. Dat gebeurde met heel veel verschillende telefoonnummers en toestellen. Sommige telefoons werden alleen enkele uren rondom de moord gebruikt.

Advocaat Mark Nillesen van Van V. vroeg om vrijspraak voor zijn cliënte. Volgens hem denkt Van V. dat de moord uit de koker van de Turken zelf of van een andere Oost-Brabantse crimineel komt, vanwege een drugsconflict. Nillesen stelde verder dat het OM de sms’jes verkeerd interpreteerde.

Uitspraak 11 juni.