Bij een grote actie tegen onder meer motorclub Bandidos in Limburg zijn woensdag onder meer raketwerpers en vuurwapens aangetroffen. Veertien Bandidos-leden zijn aangehouden.

Dat blijkt woensdagmiddag op een gezamenlijke persconferentie van de gemeente Maastricht, het Openbaar Ministerie en politie over de landelijke actiedag van politie, justitie en gemeenten tegen de zogenaamde outlaw motorcycle gangs (OMG's) motorclubs.

Er zijn in totaal negentien mannen en één vrouw aangehouden. Ze worden onder meer verdacht van mishandeling en openlijk geweld.

Veertien van de arrestanten zijn lid van Bandidos en één van de Red Devils. Van een andere is onbekend of hij nog lid is van een motorclub, de vier andere zijn dat niet. Ook Bandidos-leider Harry Ramakers is opgepakt. De verdachten worden vrijdag voorgeleid. 

Invallen bij motorclubs in Limburg

Wapens

In Limburg, Brabant, Duitsland en België zijn in totaal 35 doorzoekingen uitgevoerd in woningen, bedrijfspanden en later nog in veertig garageboxen.

Daarbij zijn onder meer vijf raketwerpers, handvuurwapens, vuurwerkbommen, vier gestolen auto's, en vals geld aangetroffen. Ook zijn een hennepkwekerij en een drugslaboratorium voor synthetische drugs ontdekt, en materiaal voor een XTC-lab en grote hoeveelheden grondstoffen, chemicaliën en amfetamine.

Video: Persconferentie driehoek

Eerste resultaat

Het is volgens de hoofdofficier van justitie het eerste resultaat van grootschalig onderzoek dat vorig jaar gestart is. De doorzoekingen vormen bewijs voor tien zaken die afgelopen tijd gestart zijn.

De actie is volgens de politiechef nog volop aan de gang en duurt nog tot zeker 22.00 uur vanavond. Hij noemt de opbrengst van de invallen "substantieel".

'Ontluisterend'

Ook burgemeester Onno Hoes van Maastricht noemt de vondsten "ontluisterend" en zegt geschrokken te zijn. Het is pas een deel van het onderzoek, benadrukt hij. "Of het het topje van de ijsberg is, moet nog blijken."

Video: Hoes: 'Vondsten van vandaag zijn ontluisterend'

"Vandaag is er hard opgetreden, omdat dat nodig was om de openbare orde en veiligheid te herstellen", zei Hoes bij aanvang van de persconferentie. Volgens hem is er binnen de driehoek van gemeente, politie en justitie goed samengewerkt.

De motorclubleden zijn volgens de driehoek "op grote schaal betrokken bij criminele en/of ondermijnende activiteiten op het gebied van onder meer wapens, drugs en intimidatie".

Vechtpartij

Dertien arrestanten waren volgens de politie betrokken bij een vechtpartij in café Dug Out in Sittard begin deze maand. Wat hun rol precies is geweest, is nog onduidelijk.

Het kwam toen tot een confrontatie tussen leden van de motorbendes Bandidos en de Red Devils (gelieerd aan de Hells Angels). Drie mensen raakten daarbij gewond en volgens omwonenden zou er ook geschoten zijn. De burgemeester heeft het café gesloten en een noodverordening afgekondigd.

Van de twintig personen die woensdag zijn opgepakt, hadden dertien een "omvangrijk strafblad", aldus de politiechef. Een persoon zat al in detentie, omdat hij een agent had geslagen met een boksbeugel.

Actiedag

De politie in Limburg, Noord-Brabant en België begon woensdagochtend met de invallen. De grote actiedag is samen met Justite en de Limburgse gemeenten georganiseerd, omdat de motorclubs veel overlast veroorzaken in de regio.

Verschillende burgemeesters uit Limburg vroegen eerder al om extra hulp van de politie om de overlast van de motorclubs te beperken.