Wegens de gewelddadige roofoverval op een 88-jarige vrouw uit Alkmaar en een lange serie inbraken is de 25-jarige Jeffrey A. woensdag veroordeeld tot zeven jaar cel. 

De rechtbank in Alkmaar sprak hem vrij van doodslag en poging tot doodslag.

Het slachtoffer, de 88-jarige Antje Apeldoorn uit Alkmaar, liep bij de overval zwaar hersenletsel op en overleed zeven maanden later. Het Openbaar Ministerie (OM) vroeg twee weken geleden vrijspraak voor doodslag, maar eiste wel tien jaar cel wegens poging tot doodslag.

Volgens de aanklaagster had A. door de klappen die hij uitdeelde ''de kans aanvaard dat hij haar dodelijk zou verwonden".

De rechtbank is het op dat punt oneens met het OM. Verder betwijfelt de rechtbank of A., die bij de nachtelijke roofoverval in maart 2014 één schamel, goedkoop kettinkje buitmaakte, zich ervan bewust was dat hij met een veel ouder, kwetsbaar slachtoffer te maken had.

Wel wordt hem zwaar aangerekend dat hij zonder zich om de gewonde Alkmaarse te bekommeren de woning doorzocht en haar daarna zwaargewond en hulpeloos achterliet.

Doodslag

Het OM had de aanklacht in de aanloop naar de zaak verzwaard naar doodslag, nadat een forensisch arts had geoordeeld dat er verband was tussen het uitgeoefende geweld en het overlijden van de Alkmaarse. Deskundigen werden het daarover onderling echter niet eens.

De rechtbank veroordeelde medeverdachte Rik S. (31) uit Alkmaar woensdag na een eis van vijf jaar tot drie jaar cel. Volgens A. werd hij tot de inbraken gedwongen door zijn drugsleveranciers, die hem zo een schuld lieten inlossen. S. zou de tussenpersoon zijn geweest, die huizen van veelal oudere mensen uitzocht en mee op voorverkenning ging. ''De opdrachtgever, leermeester, winstopstrijker en intellectueel dader", noemde de aanklaagster hem.

Ook de rechtbank is van mening dat S. een leidende en organiserende rol had. Hij is volgens de rechtbank echter niet medeverantwoordelijk voor het geweld tegen de 88-jarige Alkmaarse. S., net als A. in het bezit van een flink strafblad, heeft steeds alles ontkend.