
Politie doet invallen bij leden motorclub Bandidos
Dat meldt de politie.
Onder de arrestanten is ook Bandidos-leider Harry Ramakers. Hij is te zien op onderstaande beelden.
Video: Negentien aanhoudingen bij actie politie Limburg
De politie meldt dat dertig panden zijn doorzocht en dat een groot deel van de arrestanten lid is van de Bandidos. De huiszoekingen zijn behalve in Limburg ook in Noord-Brabant, België en Duitsland.
Bij de actie werden onder meer de mobiele eenheid, honden en een helikopter ingezet. De actie duurt woensdag waarschijnlijk de hele dag.
De invallen zijn onderdeel van een grote actiedag die samen met Justite en de Limburgse gemeenten georganiseerd is. De invallen worden gedaan omdat de motorclubs veel overlast veroorzaken in de regio.
Bij de doorzoekingen waren ruim vierhonderd medewerkers van politie en Justitie betrokken. Ook Belgische en Duitse agenten doen aan de actie mee.
Langlopend onderzoek
De acties volgen op een langlopend onderzoek naar wat genoemd wordt ,"ondermijningspraktijken van individuen die gerelateerd zijn aan de motorclub Bandidos".
De leden van de club zouden volgens de politie onder meer betrokken zijn bij activiteiten waarbij wapens, drugs en intimidatie een rol spelen.
Verschillende burgemeesters uit Limburg vroegen eerder al om extra hulp van de politie om de overlast van de motorclubs te beperken. Justitie, politie en gemeenten proberen de motorclubs zowel bestuurlijk als strafrechtelijk aan te pakken.
Boos
Bandidos-voorman Ramakers is boos en teleurgesteld over zijn arrestatie. Dat zei zijn advocaat Phil Boonen na een kort gesprek dat hij met zijn cliënt had, Phil Boonen. Ramakers werd volgens Boonen ''met veel bombarie'' van zijn bed in Nieuwstadt gelicht. Blootsvoets en met alleen onderkleding aan werd hij geboeid afgevoerd.
Boonen kan niet zeggen waarom de Bandidoschef is gearresteerd. ''Op deze zaak zitten beperkingen. Dat betekent dat ik er niets over mag zeggen'', zei hij.
Boonen verwacht dat Ramakers vrijdag wordt voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die beslist dan over een eventuele verlenging van het voorarrest met maximaal veertien dagen.
Extra politie
Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie was maandag in Maastricht om te praten met de burgemeesters. Hij beloofde toen snel extra politiemensen te sturen als dat in de strijd met de motorbendes nodig mocht zijn.
Ook zei Van der Steur dat er internationaal afspraken zijn gemaakt over de aanpak van motorclubs. Binnenkort zetten de betrokken ministers hun handtekening onder samenwerking tussen de openbaar ministeries van België en twee Duitse lidstaten. Dat is nodig, omdat clubs zich niets aan grenzen gelegen laten liggen, zei de minister.
Video: Motoren worden in beslag genomen