De politie gaat er vanuit dat de 25-jarige Youssef El Kahtaoui, die op straat werd doodgeschoten in Amsterdam-West, niet het beoogde doelwit was.

Dat maakte de politie dinsdagavond bekend in het programma Opsporing Verzocht.

De scooter waarop de twee daders van de schietpartij ervandoor gingen, is bovendien teruggevonden in een gracht. De scooter is teruggevonden in het water van de Kostverlorenvaart.

Volgens de politie was het beoogde doelwit iemand die vijf minuten eerder een shishalounge (waterpijpcafé) aan de De Clercqstraat had verlaten. De twee donkergetinte daders waren binnen op zoek geweest naar die persoon, maar gingen ervandoor toen een bezoeker het vuur opende.

Staatsliedenbuurt

Meteen na de schietpartij deed het verhaal al de ronde dat Kahtaoui niet het eigenlijke doelwit was van de schutters. Nieuwe Revu wist bijvoorbeeld te melden dat de daders hadden gezocht naar iemand die getuige was in de zaak van de dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt in 2012.

Volgens de politie zou Kahtaoui wel een bekende zijn geweest van het beoogde doelwit. De politie wil daarom weten waarom de Zaandammer Kahtaoui om ongeveer 00.15 over de De Clercqstraat reed.

Kogel

Tijdens de vlucht uit shishalounge Tapas Lounge Village is de dader met het automatische vuurwapen dat werd gebruikt, mogelijk gevallen. Het wapen ging af en de kogel vloog langs de auto van Kahtaoui. Die stapte daarna uit, liep in de richting van de daders en werd doodgeschoten.

De daders hebben tussen de tien en twintig keer geschoten. Kogels sloegen in vlak bij de bestuurder en conducteur van een passerende tram.

Iemand anders bij Kahtaoui in de auto vluchtte in paniek, maar meldde zich later. De politie zoekt nog naar een Marokkaanse jongen die langs het waterpijpcafé liep, waarschijnlijk zag wat er binnen gebeurde en al omkijkend wegrende.