De politie heeft dinsdag op zeker tien locaties invallen gedaan in Nederlandse growshops en loodsen. Er zijn elf aanhoudingen verricht.

Dat meldt de politie.

Op vijftien locaties werden zaken gevonden die kennelijk bestemd waren voor de inrichting van hennepkwekerijen. Tot de in beslag genomen goederen behoren lampen, ventilatoren, filters, verwarmings- en afzuigapparatuur. In totaal werden dinsdag 27 invallen gedaan. 

In Eindhoven is tijdens de controleactie een hennepkwekerij aangetroffen met daarin ruim driehonderd hennepplanten. Er werd illegaal stroom afgetapt. Bij de growshop werden twee mannen van 24 en 28 jaar uit Eindhoven aangehouden.

Bij een inval in een growshop in Raamsdonksveer werden een veertigjarige man uit Vlijmen, een 53-jarige man uit Culemborg en een 38-jarige Rotterdammer gearresteerd. Er zijn minimaal drie vrachtwagens nodig om alle goederen af te voeren.

Waarschuwing

In Amsterdam zijn er dinsdag nog geen controles van growshops geweest. Eigenaren zijn wel gewaarschuwd, meldde het Openbaar Ministerie.

De Opiumwet is met ingang van 1 maart aangepast. De voorbereidende handelingen van illegale hennepteelt zijn sindsdien strafbaar. Zogenoemde 'facilitators', zoals growshops en verhuurders van henneppanden, kunnen makkelijker worden aangepakt.

Video: Landelijke actiedag aanpak growshops