Hoofdverdachte Sianley F. in de Heerlense zedenzaak rond het misbruik van twee meisjes van veertien en vijftien jaar, ontkende dinsdag voor de rechtbank in Maastricht geweten te hebben dat de meisjes minderjarig waren. 

Bovendien wilden de meisjes zelf de prostitutie in en seks tegen betaling, zei hij op vragen van de drie vrouwelijke rechters.

F. (28) stond samen met een andere man en twee vrouwen terecht wegens hun aandeel in het mogelijk maken van de prostitutie van de meisjes in Heerlen begin vorig jaar.

De rechtbank heeft drie en als nodig vier dagen uitgetrokken in deze zedenzaak. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de vier van mensenhandel, aanzetten tot prostitutie en het plegen van ontucht met minderjarigen.

Slaapkamer

Medeverdachte Michel P. (33) zou zijn slaapkamer in Heerlen beschikbaar hebben gesteld, maar na twee weken zette hij het gezelschap buiten de deur. Naar eigen zeggen toen hij merkte dat de meisjes te jong waren.

Vervolgens vonden ze onderdak bij Vivian T. (27), zelf werkzaam in de prostitutie in Heerlen. Vierde verdachte is de Braziliaanse Karin M. Het OM verdenkt de vrouwen ervan de meisjes aanwijzingen gegeven te hebben over de omgang met klanten. Het tweetal ontkent dat.

De meisjes stonden hun verdiende geld af aan T., de helft kregen ze terug. De rechters vroegen T. wat hij zelf eigenlijk deed voor dat geld, dat hij kreeg. Volgens T. beveiligde hij de meisjes.

Kwetsbare pubers

Het OM liet weten dat van vrijwilligheid van seks op die jonge leeftijd geen sprake kan zijn. Het gaat volgens officier van justitie Karin Janssen om kwetsbare pubers, die niet in staat zijn zelf keuzes te maken.

Een van de meisjes was verliefd op de hoofdverdachte, die volgens het OM de baas speelde. T. ontkende en zei dat alles op basis van vrijwilligheid gebeurde. Hij had op vragen van de rechters weinig concrete antwoorden.

Woensdag hoort de rechtbank een vijfde verdachte.