De Hoge Raad heeft dinsdag geoordeeld dat de Hilversumse 'showbizzmoordzaak' uit 1981 over moet. Martien Hunnik werd in deze zaak veroordeeld voor het doodschieten van platenproducer Bart van der Laar. 

Het hof in Den Haag zal de zaak opnieuw behandelen. 

In de geruchtmakende zaak heeft Hunnik mogelijk onterecht vastgezeten.

Hunnik werd in 1984 veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf en tbs (destijds tbr genoemd) voor doodslag op Van der Laar. Hij bracht bijna acht jaar in de cel en onder behandeling door.

Herziening

Hunnik werd op basis van zijn eigen verklaringen als dader aangemerkt. De bekentenis die hij in januari 1983 deed, trok hij in april van dat jaar weer in. Sindsdien heeft hij volgehouden onschuldig te zijn.

''Ik ben een vrij mens, zonder smet.'' Met die woorden reageerde Martien Hunnik dinsdag verheugd op de beslissing van de Hoge Raad. 

Twijfel

Het Openbaar Ministerie (OM) twijfelt aan schuld van Hunnik, omdat zijn bekentenis ''hiaten en onvolkomenheden'' bevat. Hunnik zelf strijdt al jaren voor de heropening van de zaak. Na de uitspraak reageerde hij verheugd.

De afgelopen tijd is gedragskundig onderzoek gedaan naar Hunnik. Daaruit is naar voren gekomen dat hij de neiging had verhalen te verzinnen en feiten te verdraaien.

Als dat tijdens de behandeling van de zaak bekend was geweest, was Hunnik waarschijnlijk vrijgesproken, zei de Hoge Raad dinsdag.

Schotwond

Van der Laar werd op 10 november 1981 met een schotwond in zijn hoofd gevonden in zijn woning in Hilversum. Hij overleed drie dagen later.

Van der Laar was platenproducer van bekende namen als Babe, Luv, Corry Konings en Benny Neyman. De moord op de flamboyante platenbaas was een schok voor de Nederlandse artiestenwereld.