De man die in 2012 opdracht zou hebben gegeven voor de moordaanslag, waarbij de Venlose Tanja Gurskaja omkwam, moet opnieuw voor de rechtbank verschijnen. 

Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch dinsdag bepaald in hoger beroep.

De crimineel John B. (53) ging eerst vrijuit, omdat het Openbaar Ministerie haar boekje te buiten was gegaan, zo oordeelde de rechtbank in Roermond vorig jaar. Het hof is het daarmee echter niet eens.

De officier van justitie liet in het geheim urenlang een cruciale getuige horen, zonder dat de verdediging erbij was, terwijl dat wel was afgesproken. Daardoor heeft John B. geen eerlijk proces gekregen, zo vond de rechtbank.

Uitgezette koers

Het gerechtshof stelt echter dat de officier van justitie ''is gevaren op de koers die door de rechter-commissaris was uitgezet.’’ Daarom moet de zaak nu nogmaals worden behandeld. Wanneer dat precies gaat gebeuren is nog niet helder.

Gurskaja werd in 2012 doodgeschoten voor haar huis in Venlo. Zij zou niet het eigenlijke doelwit zijn geweest; dat zou haar man zijn geweest vanwege een conflict in het drugsmilieu. Een Let zou de moord hebben uitgevoerd. Hij werd in Letland aangehouden en zit samen met een medeverdachte vast. Zijn proces loopt nog.

B. werd eerder veroordeeld voor hennepteelt en zat 6,5 maand vast voor de moord op Gurskaja.