Op Tweede Pinksterdag was het opnieuw druk op de Nederlandse wegen. Al met al gingen maandag wel iets minder mensen de weg op dan een jaar geleden. Op het drukste punt stond op het hoofdwegennet 36 kilometer file.

Dat zegt de Verkeersinformatiedienst (VID).

Vorig jaar was de langste file 48 kilometer.

De Verkeersinformatiedienst (VID) voorspelde dat het aan het begin van de avond ook druk zal worden op de N306, vanwege het einde van pinksterconferentie Opwekking in Biddinghuizen. De ANWB verwachtte ook veel verkeer op de A6 mbij Almere, vanwege de Libelle Zomerweek.

Ook zondag op Eerste Pinksterdag was het druk op de Nederlandse wegen. Vrijdag zorgde het begin van het pinksterweekeinde zelfs voor "een van de drukste Pinsterspitsen ooit". 

Recreatieverkeer

Op veel wegen was het maandagmiddag extra druk door vakantieverkeer, meldde de ANWB. Aan het einde van het pinksterweekeinde stonden files op onder meer de A2, A12 en A1.

Veel Nederlanders keerden terug vanuit het zuiden en Duitsers reden vanuit ons land terug naar het oosten. Ook gingen veel mensen de weg op om naar attractieparken, outlets of woonwinkels te gaan.

Dat veroorzaakte files op onder meer de A2 van de Belgische grens naar Maastricht en op de A12 van Arnhem naar de Duitse grens.

Op de N280 bij Roermond was het ook druk, omdat veel mensen uit Nederland en Duitsland naar de Designer Outlet gaan.

Op de A1 richting Amsterdam was het druk door verkeer dat vanaf de Veluwe terugkeert naar de Randstad. "Die drukte zien we ook op reguliere zondagen", zegt een woordvoerster van de ANWB, maar die had maandag te maken met het einde van het lange weekeinde.

Attractieparken

De attractieparken hebben dankzij het pinksterweekend veel bezoekers getrokken. Mede door het goede weer op met name eerste pinksterdag stroomden de parken vol. Dat meldt Club van Elf maandag, waarbij achttien grote dagattractiebedrijven in Nederland aangesloten zijn, waaronder De Efteling, De Apenheul en Walibi Holland.

De club verstrekt geen cijfers over het aantal bezoekers. Maar Madurodam bijvoorbeeld zegt 11.500 bezoekers te hebben gehad. Dat was 61 procent meer dan vorig jaar. ''Het was uitstekend Madurodam-weer'', aldus directeur Joris van Dijk.

De attracties deden het veel beter dan vorig jaar. Toen was het zulk mooi weer dat veel mensen voor het strand kozen, liet een woordvoerster van de club weten.

De zaterdag viel in sommige delen van het land wat tegen, maar uiteindelijk lieten de parken allemaal kleine tot soms grote toenames van de bezoekersaantallen zien in vergelijking met vorig jaar. Dat varieerde van plussen van 5 tot soms wel 65 procent.

Actuele verkeersinformatie