Boeddhistische monniken en leraren misbruikten de afgelopen decennia in Nederland leerlingen. In enkele gevallen waren de slachtoffers minderjarig. 

Dat meldt de NOS zondag. De omroep sprak met meerdere slachtoffers.

De afgelopen maanden sprak de NOS, in samenwerking met boeddhisme-kenner Rob Hogendoorn, onder meer met drie slachtoffers van een Thaise monnik die na zijn komst naar Nederland in de jaren zeventig zeker twintig jaar lang jonge mannen misbruikte of pogingen daartoe deed.

Deze Mettavihari moest volgens betrokkenen begin jaren tachtig uit zijn tempel in Waalwijk vertrekken. Aanleiding zou een melding bij de politie zijn geweest over het lastigvallen van een minderjarige.

Eerder in mei besloot een aantal van Mettavihari’s volgelingen zijn''herhaald grensoverschrijdend gedrag'' na tientallen jaren zwijgen naar buiten te brengen.

Zwijgcultuur

Uit hun verklaring bleek dat zij er al tientallen jaren van af wisten. Reden om nu wel openheid te geven is volgens hen dat recent eigen onderzoek laat zien dat het misbruik omvangrijker was dan zij tot nu toe dachten.

Misbruik kwam volgens het onderzoek van de NOS ook voor in onder meer Middelburg en Makkinga. In beide kwesties stapten betrokkenen naar de politie, maar deed uiteindelijk niemand aangifte.

De slachtoffers die wel naar buiten zijn getreden vinden het hoog tijd dat de zwijgcultuur wordt doorbroken, zoals in de katholieke kerk is gebeurd. ''Ik wil dit vooral vertellen om duidelijk te maken dat je meteen moet optreden als iets niet deugt'', zegt Patrick Franssen, die in de jaren zeventig vanaf zijn negentiende naar eigen zeggen veertig tot vijftig keer werd misbruikt door Mettavihari.

''Je moet het vroeg stoppen, anders gebeuren er steeds gekkere dingen. En niet bang zijn voor negatieve publiciteit. Het boeddhisme kan wel een stootje hebben, dat is veel groter dan dit soort kwesties.''