De prijzen voor een uittreksel Basisregistratie Personen (het voormalige Bevolkingsregister) lopen sterk uiteen per gemeente.

Dat bleek zaterdag uit een onderzoek van het consumentenprogramma Kassa van de VARA. Het verschil tussen de goedkoopste en duurste gemeente is 22,70 euro.

Kassa onderzocht de tarieven voor een uittreksel Basisregistratie Personen (BRP) van ruim 390 gemeenten voor een digitale aanvraag en een aanvraag bij de balie.

Zo'n uittreksel is nodig voor een verhuizing, uitkering, de aanvraag van het eerste rijbewijs, huwelijk of een inschrijving bij een woningbouwvereniging.

Duurste gemeente

Het duurst voor een uittreksel bij de balie is Hengelo met 22,70 euro. Het best af zijn de inwoners van het eiland Vlieland. Deze gemeente rekent helemaal geen kosten. ''Wij willen inwoners niet op kosten jagen voor een uittreksel dat ze nodig hebben voor hun bootabonnement", aldus de gemeente.

Gemiddeld kost een uittreksel aan de balie twee keer zo veel als een digitale aanvraag. Bij vijf gemeenten is alleen een digitale aanvraag gratis. Behalve Vlieland zijn dit Heerhugowaard, Hof van Twente, Zeewolde en Aa en Hunze.

In de plaatsen Bedum, Harderwijk, Putten, Rhenen, Sliedrecht, Zundert en Zwartewaterland moet de burger bij een digitale aanvraag zelf de postzegel betalen voor het verzenden van het uittreksel. Zundert rekent hiervoor 1,50 euro en Rhenen 0,54 euro.