Alle geplande optredens van dansgezelschap WArd/waRD op de algemene begraafplaats in Alkmaar gaan niet door. 

Dat heeft de organisatie van Karavaan, het reizende buitentheater, vanwege 'blijvende en serieuze' bedreigingen besloten. De politie kan de veiligheid van dansers, publiek en medewerker niet garanderen.

De voorstelling Q61 Cemetery, die gaat over verlies, verdriet en rouw, werd vrijdag vanwege de dreigementen al geschrapt.

Een Alkmaarder wiens overleden vrouw op de begraafplaats ligt, had uit boosheid een spoedprocedure aangespannen tegen de gemeente, die de vergunning had verleend. Hij verloor de zaak, maar er kwamen veel negatieve reacties los. Er waren nog voorstellingen tot maandag gepland, maar die gaan ook niet door.

Karavaan en WArd/waRD laten in een reactie weten te betreuren dat ze niet de mogelijkheid krijgen de voorstelling te laten zien en niet hierover in gesprek kunnen gaan.

Ook burgemeester Pieter Bruinooge betreurt de commotie: ''Ik betreur het buitengewoon dat door de commotie rondom de dansvoorstelling Q61 Cemetery de Karavaan in samenspraak met de politie zich genoopt heeft gevoeld om de voorstelling te annuleren.''

Wijken

Het dansgezelschap en Karavaan vinden het ''heel erg om te moeten wijken'' voor geweld en dreigementen. ''Kunst kan maatschappelijke onderwerpen juist op een menselijke maat tastbaar maken'', aldus de organisatie.

Ook het publiek zou teleurgesteld zijn. ''Op de voorstelling is door bezoekers van de try­out die op donderdagavond wel doorgang kon vinden, zeer positief gereageerd. Ook in Antwerpen waar Q61 Cemetery vorig jaar op drie verschillende begraafplaatsen heeft gespeeld waren de reacties positief'', stelt de organisatie.