De avondspits is vrijdagmiddag vroeg begonnen vanwege het pinksterweekend. Ook is het extra druk vanwege "diverse ongevallen".

"Op het hoogtepunt was er 315 kilometer, dat is een van de drukste Pinksterspitsen ooit", meldt de Verkeersinformatiedienst (VID) rond 18.00 uur. 

"Ter illustratie: van de afgelopen vijf jaar was alleen 2013 drukker", aldus de VID. Rond 21.00 uur was de lengte afgezwakt naar tien kilometer file in totaal.

Een vrachtwagenchauffeur is vrijdagmiddag op de A17 overleden door een ongeluk met een andere vrachtwagen. Dat meldt de veiligheidsregio. Het ongeval gebeurde richting Roosendaal ter hoogte van Zevenbergen. De weg tussen Moerdijk en Zevenbergen was afgesloten. De identiteit van het slachtoffer is nog niet bekend.

De weg werd na zes uur afgesloten te zijn rond 21.00 uur weer vrijgegeven.

Video: Dode bij ongeval met vrachtwagens op A17

A20

Ook op de A20 bij Rotterdam-Alexander botsten vrijdag twee vrachtwagens op elkaar. Achter het ongeluk ontstond een lange file omdat twee van de drie rijstroken werden afgesloten. Rijkswaterstaat hoopte de snelweg in de loop van de avond vrij te geven, maar de schoonmaakwerkzaamheden duren langer dan verwacht.

''Het asfalt is dermate vervuild door versnellingsbakolie dat een speciaal bedrijf het moet komen reinigen'', aldus een woordvoerster. ''Dat gebeurt in de nacht van vrijdag op zaterdag of mogelijk pas in de loop van zaterdagochtend.'' Al die tijd is op de A20 ter hoogte van Rotterdam-Alexander maar één rijstrook beschikbaar.

Terugkeren

Op Tweede Pinksterdag wordt het vanaf het middaguur waarschijnlijk drukker omdat de meeste vakantiegangers terugkeren.

Evenementen als het Middelburg Jazzfestival, de Libelle Zomerweek in Almere en pinksterraces op het Circuitpark Zandvoort zullen voor extra drukte zorgen. Vakantiegangers die naar België en Frankrijk reizen, moeten rekening houden met vertraging.

Door de werkzaamheden in Maastricht aan de nieuwe tunnel in de A2 is daar extra oponthoud.

Bekijk de actuele situatie op de Nederlandse wegen