Een 42-jarige ex-personeelsfunctionaris van de douane heeft begin dit jaar aan zeker zes moskeeën in Utrecht en omgeving dreigbrieven met daarin stukken varkensvlees gestuurd.

Dergelijke brieven met scheldpartijen verstuurde hij ook aan bezoekers van de gebedshuizen.

Dat gebeurde allemaal kort na de aanslag op het Franse tijdschrift Charlie Hebdo, toen er veel spanningen waren in de islamitische gemeenschap.

De man verstuurde de brieven uit naam van een buurman, die hij verantwoordelijk hield voor een inbraak bij zijn moeder. Hij hoopte dat anderen de buurman iets aan zouden doen.

De aanklager eiste vrijdag bij de rechtbank in Utrecht behandeling in een forensische psychiatrische kliniek, twee weken celstraf, een jaar voorwaardelijke celstraf en een werkstraf tegen de man. Hij mag van de officier ook zeker zes maanden geen contact met de buurman hebben.

Video: Utrechter stuurde varkensvlees naar moskeeën

Inbraak moeder

De Utrechter draaide volgens deskundigen helemaal door na de inbraak bij zijn moeder. Hoewel niemand klachten had over de buurman, die net in de flat aan de Neckardreef was komen wonen, richtte de ex-douanier zijn pijlen op deze man.

Hij bestelde spullen uit zijn naam, schreef onder zijn naam brieven aan seksshops om naar kinderporno te vragen, vernielde zijn huis en belasterde hem bij de woningbouwvereniging.

Scholen

Nadat de moskeeën dreigbrieven kregen, begon de politie een onderzoek. Toen de man op 6 februari werd aangehouden, vond de politie dreigbrieven aan scholen, die nog niet waren verstuurd. Op de computer stonden haatbrieven aan moskeeën.

De buurman is volgens het OM gesloopt door de hetze die tegen hem is gevoerd. Het OM rekent hem dat zwaar aan, net als de angst die hij heeft gezaaid onder moslims. De uitspraak is op 5 juni.