Het organisatiecomité van de landelijke sinterklaasintocht in Meppel gaat in overleg met omroep NTR over de invulling van Zwarte Piet en staat daarbij open voor "andere Pieten of andere figuren zoals edelmannen". 

Dat bevestigt organisator Luck Heuckeroth vrijdag tegen NU.nl na berichtgeving in het AD.

''In Meppel is er geen enkele kritiek op Zwarte Piet", aldus Heuckeroth. "Bij ons staan inwoners - of ze nu een kleurtje hebben of niet - nog steeds enthousiast langs de grachten. Maar we zijn niet blind voor de discussie elders in het land.''

Het liefst wil hij de eigen lijn van het comité van de afgelopen jaren doortrekken. In Meppel zijn normaal alleen Zwarte Pieten, maar dan zonder oorring, zonder dik geschilderde lippen en onder andere met steil haar. Het plaatselijke comité is niet blind voor de ontwikkelingen zoals pieten met alleen zwarte 'roetvegen' op het gezicht.

De gemeente Meppel is naar eigen zeggen nog niet op de hoogte van het besluit van de organisatie. "We weten pas sinds donderdag dat we de intocht mogen organiseren, we moeten nog met de NTR om de tafel gaan", aldus Heuckeroth. 

Edelmannen

Vorig jaar waren er ook niet alleen Zwarte Pieten bij de intocht, maar een typisch lokale vorm zoals de gemeente Gouda introduceerde, heeft Heuckeroth nog niet bedacht. "Meppel staat niet bekend om iets als kaas of stroopwafels zoals Gouda, maar misschien komt daar een andere Piet voor in de plaats."

Naast Pieten zijn bijvoorbeeld witte edelmannen een mogelijkheid, aldus de organisator. Dat zijn volgens hem Spaanse edelmannen. "Die waren er ook bij in 1964 bij de intocht van Sinterklaas in Amsterdam. De edelmannen zijn gekleed in een klassiek Spaans kostuum", laat de organisator weten.

Sinterklaas komt op zaterdag 14 november aan in de stad in de provincie Drenthe. De stoomboot met de goedheiligman en zijn Pieten meert zaterdag aan in de binnenstad van Meppel. De grachten en het plein in Meppel zullen een grote rol spelen bij de intocht.

Gouda

De intocht van Sinterklaas in Gouda ging vorig jaar gepaard met een protest tegen Zwarte Piet. Daarbij werden tientallen mensen gearresteerd. 

Voor het eerst waren er toen ook Pieten te zien met andere kleuren en de gemeente Gouda kwam zelf met goudgele 'kaas- en stroopwafelpieten'.

Video: Stroopwafel- en kaaspieten in Gouda

De landelijke intocht wordt zoals gebruikelijk uitgezonden op tv. Wanneer het overleg met de NTR is, is nog niet bekend.

Intochten Sinterklaas