Een groep ouders van Syriëgangers vindt dat de overheid meer had kunnen en moeten doen om hun kinderen in Nederland te houden. Ze gaan daarom aangifte tegen de Staat doen bij de Rijksrecherche.

Dat bevestigt hun advocaat Michael Ruperti vrijdag na berichtgeving in De Telegraaf.

Het gaat om negen à tien ouderparen uit heel Nederland, onder andere uit Amsterdam en Leiden. Zij hebben de uitreisplannen van hun kinderen gemeld bij de politie, de gemeente of een andere overheidsdienst. 

Die instanties hadden na de melding direct hun paspoort moeten innemen of ze moeten vastzetten, vinden de ouders, maar dat is niet gebeurd. In een aantal gevallen zijn de uitgereisde jongeren in Syrië omgekomen.

Nalatigheid

De Rijksrecherche moet uitzoeken welke overheidsdiensten op dit punt nalatig zijn geweest, aldus Ruperti. Is dat een inlichtingendienst geweest, dan kunnen de ouders ook een klacht indienen bij de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD).

De ouders komen in het geweer na het geval van een 27-jarige Nederlandse Syriëgangster tegen wie een internationaal opsporingsbevel werd uitgevaardigd. De vrouw kon daardoor bij de Turks-Syrische grens worden opgepakt. De groep ouders vindt volgens Ruperti dat dat met hun kinderen ook had moeten gebeuren.