Vrijgekomen terreurverdachten worden niet goed begeleid. Zij komen soms met een enorme haat uit de gevangenis en zitten met een stigma ook als zij zijn vrijgesproken. 

Zo kunnen ze op een VN-sanctielijst blijven staan waardoor ze geen bankzaken kunnen doen. Ook is het moeilijk of onmogelijk om werk te vinden. Het ontbreekt veelal aan begeleiding.

Dit terwijl er juist persoonlijke hulp en maatschappelijke integratie nodig zijn voor deradicalisering.

Dit zeggen de onderzoekers Beatrice de Graaf en Daan Weggemans vrijdag in een interview met Trouw.

Zij hebben sinds 2012 tien ex-gedetineerde jihadverdachten gevolgd. Ook spraken zij met tientallen betrokkenen om hen heen, zoals familie en ambtenaren bij politie, justitie, reclassering en gemeentes.

Vrijdag verschijnt eveneens hun boek Na de vrijlating. Volgens de onderzoekers is het huidige beleid te veel op repressie en te weinig op herintegratie gericht.

Makkelijker

Sinds 2004 is het makkelijker geworden om mensen op verdenking van terrorisme te arresteren.

Tientallen mensen hebben vastgezeten op terreurafdelingen van gevangenissen. Volgens de onderzoekers is het huidige beleid te veel op repressie en te weinig op herintegratie gericht.

Alle ambtenaren en deskundigen die De Graaf en Weggemans hebben gesproken, hekelen de "willekeurige, grillige en rigide'' plaatsing van namen op de VN-terreurlijst die je het hele leven blijft achtervolgen en dus een blijvend obstakel voor verzoening met de maatschappij kan zijn, aldus de onderzoekers in Trouw.