Een 35-jarige Roemeen is donderdag veroordeeld tot twee jaar celstraf voor grootschalige diefstal uit onder meer kleding- en doe-het-zelfzaken tussen juli en november vorig jaar. 

De man stal onder meer kranen, lampen en douchekoppen en verschillende kledingstukken. Bedrijven door het hele land waren daar de dupe van.

Volgens de rechtbank waren de diefstallen ''niet alleen grootschalig, maar zeer goed georganiseerd en welhaast bedrijfsmatig uitgevoerd''. Handlangers leidden winkelmedewerkers af, waarna de dieven hun slag konden slaan.

Vooraf verkenden ze de winkels, ze gebruikten geprepareerde tassen tegen inbraakbeveiliging en droegen telefoons met oordopjes om contact met elkaar te houden. De buit werd niet meteen verkocht, maar ging naar Roemenië.

De golf diefstallen begon op 23 juli, toen de man kranen en douchekoppen wegnam bij een Praxis en een Gamma in Gorinchem. Een dag later sloeg hij toe bij doe-het-zelfzaken in Kampen, Emmeloord, Lelystad en Dronten.

De dagen erna stal hij diverse kledingstukken en schoenen in Etten-Leur en Alphen aan den Rijn. Eind oktober was de man actief in Lelystad. Tussen 3 en 9 november stal hij spullen uit doe-het-zelfzaken in Cruquius, Beverwijk, Gorinchem, Waalwijk, Boxtel, IJsselstein, Zeist en Lelystad.

Aan het eind van die maand waren twee warenhuizen in Alphen aan den Rijn het slachtoffer.

De man krijgt een hoge straf voor de diefstallen, omdat hij volgens de rechtbank een leider was.