De landelijke intocht van Sinterklaas is dit jaar in Meppel. Sinterklaas komt op zaterdag 14 november aan in de stad in de provincie Drenthe. 

Dat hebben de gemeente en de NTR donderdag bekendgemaakt.

De stoomboot met de goedheiligman en zijn pieten meert zaterdag aan in de binnenstad van Meppel. De grachten en het plein in Meppel zullen een grote rol spelen bij de intocht. 

De burgemeester van Meppel zegt zeer verheugd te zijn over de intocht. "Het is geweldig dat wij Sinterklaas dit jaar als eerste mogen verwelkomen in ons land."

"Zaterdag 14 november is voor de kinderen ook het startsein om hun schoen weer te zetten", aldus burgemeester Jan Westmaas. 

Niet eerder

Sinterklaas kwam niet eerder aan in Drenthe. Voor Commissaris van de Koning Jacques Tichelaar gaat met de komst van Sinterklaas naar Drenthe "een lang gekoesterde wens in vervulling". "Ik geloof in Sinterklaas", zegt Tichelaar. 

Tichelaar heeft vier jaar gelobbyd om de intocht naar zijn provincie te krijgen. Hij riep eveneens de burgemeesters op er werk van te maken.

"Ik vond het onbestaanbaar dat Sinterklaas deze provincie zo lang links heeft laten liggen", reageerde hij. Meppel ging er vervolgens voor, maar de commissaris deed zelf ook een poging. "Ik heb in een emotionele brief nog een beroep gedaan op Dieuwertje Blok. Dat heeft vast geholpen."

Ook maakte de Meppelse stichting Grote Trek vorig jaar een korte film van de plaatselijke intocht en stuurde deze naar de NTR om de omroep te overtuigen Sinterklaas naar Meppel te sturen, meldt RTV Drenthe

Intochten Sinterklaas

Verslag

De NTR doet verslag van de intocht. Blok, het vaste gezicht van Het Sinterklaasjournaal, doet ook dit jaar de presentatie van de intocht. 

Vorig jaar was de intocht van Sinterklaas in Gouda. Sinds 1964 is de intocht op een jaarlijks wisselende locatie, sinds 1952 is de intocht een jaarlijks evenement dat op televisie is te zien.

Protest

De intocht van vorig jaar ging gepaard met een protest tegen Zwarte Piet. Voor het eerst waren er toen ook pieten te zien met andere kleuren en de gemeente Gouda kwam zelf met kaas- en stroopwafelpieten.

Of Meppel hier dit jaar ook op inspeelt, kon een woordvoerder van de gemeente donderdag nog niet zeggen. "Daar heb ik nog niemand over gehoord. We zijn nu vooral erg blij en gelukkig dat de intocht hier plaatsvindt.''