Het Openbaar Ministerie (OM) in Limburg gaat zeker 29 verdachten in de Valkenburgse zedenzaak vervolgen. 

Zij worden verdacht van seks met een minderjarig meisje, maakte het OM woensdag bekend.

In totaal heeft justitie inmiddels 61 verdachten gehoord. Ze moet over zo'n tien verdachten nog een beslissing nemen. De overige zaken worden geseponeerd. Twee mannen pleegden zelfmoord na de publiciteit rond de zaak.

Een woordvoerster van justitie liet woensdagavond weten dat het OM gevangenisstraffen gaat eisen. Zij sprak van een unicum: nooit eerder werden zo veel verdachten in één zaak gedagvaard.

Naar verwachting moeten de 29 verdachten zich tussen 8 en 18 juli voor de rechter verantwoorden. Wanneer de hoofdverdachte, vermeend loverboy Armin A., terechtstaat is nog onbekend.

Justitie verdenkt A. van het mogelijk maken van prostitutie van een zestienjarig meisje in onder meer een hotel in Valkenburg.

DNA-match

De meeste verdachten die voor de rechter moeten verschijnen hebben bekend, of er is een DNA-match gevonden. In enkele gevallen worden ook verdachten vervolgd die ontkennen. Justitie meent in deze zaken toch voldoende aanwijzingen te hebben, zei advocaat Ivo van den Bergh, raadsman van veel verdachten.

Van den Bergh vraagt zich af wat justitie wil bereiken door gevangenisstraffen te eisen. ''Het OM heeft geen idee wat deze mensen hebben doorgemaakt'', zei Van den Bergh. ''Voor de meeste mensen is dit een hel. Die wordt erger als je hun celstraf oplegt. Ik denk niet dat het dan bij twee zelfdodingen blijft.''

''Veel verdachten waren zich van geen kwaad bewust en hebben eerlijk een verklaring afgelegd. Nu wordt hun cel in het vooruitzicht gesteld. Hele gezinnen worden op hun kop gezet, mensen dreigen hun baan kwijt te raken. Voor die mensen zijn de druiven extra zuur.''