De gemeente Haaksbergen heeft bij het verlenen van de vergunning voor de fatale monstertruckshow in september vorig jaar te weinig oog gehad voor de veiligheid.

Dat concludeert de Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV) in het rapport over het ongeluk, dat woensdag is gepubliceerd.

Niet alleen de gemeente, maar ook de organisator van het evenement en de bestuurder van de monstertruck hebben de gevaren niet onderkend, aldus de OVV.

De OVV heeft vooral gekeken naar de vergunningverlening en niet naar de schuldvraag en de technische oorzaken. De bedoeling van het onderzoek van de OVV is dat er lessen voor de toekomst uit getrokken kunnen worden. Dat geldt niet alleen voor Haaksbergen, maar ook voor andere gemeenten.

Gebrekkig

Volgens de OVV was de vergunningverlening ''in allerlei opzichten gebrekkig''. De Onderzoeksraad wijst erop dat de organisator van het monstertruckevenement veel te laat een vergunning aanvroeg, maar dat de gemeente daar soepel mee omging.

Ambtenaren wilden de organisator graag helpen ''mede vanwege het belang van het evenement en zijn goede naam''. De vergunning kwam pas vier dagen voor het evenement rond. Ambtenaren wisten bovendien niet genoeg over veiligheid en vroegen de hulpdiensten niet om advies.

Gerritsen

Burgemeester Hans Gerritsen was verantwoordelijk voor de veiligheid in zijn gemeente, maar hij was niet betrokken genoeg bij het verlenen van de vergunning. Zo wist hij niet wat er precies op het programma van het evenement stond. De onderzoekers noemen dat ''een gebrek aan alertheid''.

Dat er in de vergunning stond dat de veiligheid van het publiek gewaarborgd moest zijn en dat er dranghekken moesten worden geplaatst, noemt de Onderzoeksraad 'betekenisloos'. ''Er is op zijn best sprake van een toevallige relatie tussen de getroffen maatregel, het plaatsen van dranghekken, en de eventuele reductie van het risico'', vindt de raad.

Joustra

''Als je op zo'n manier een vergunning afgeeft, dan heeft die vergunning nauwelijks enige waarde'', zei Tjibbe Joustra, voorzitter van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid. 

Joustra vindt dat ambtenaren scherper moeten kijken naar plannen van organisatoren. Hij noemt dat ''een kritische dialoog''. Dat is vooral nodig ''in een kleine gemeenschap waar men elkaar kent, waar een organisator al jaren iets organiseert dat altijd goed gaat''.

De OVV haalt daarmee de verdediging van Gerritsen onderuit. Gerritsen zei eerder dat hij de vergunning voor de fatale monstertruckshow ook had afgegeven als hij zich vooraf in meer bijzonderheden had verdiept. Hij negeerde daarmee het advies van zijn eigen commissie Bezwaarschriften, die vond dat de hele vergunning moest worden vernietigd.

Opstappen

Gerritsen zei woensdag in een reactie op het rapport dat hij ''kritiek niet uit de weg gaat.'' ''De veiligheid is in Haaksbergen wel degelijk afgewogen. Maar het is gegaan zoals het in veel kleinere gemeenten in Nederland gaat: iedereen kent elkaar en er is meer oog voor de gezelligheid van het evenement dan voor andere zaken. Het is goed dat de raad de vinger legt op dit mechanisme. Juist in kleinere gemeenten moet er extra kritisch worden gekeken naar vergunningvoorschriften voor evenementen. Er mag geen routine insluipen.''

Gerritsen is niet van plan om zijn functie neer te leggen, zei hij woensdag. ''Ik zorg er liever voor dat we dit goed gaan aanpakken.'' De gemeenteraad van Haaksbergen zal voor de zomervakantie over het rapport van de OVV praten.

Video: OVV kraakt vergunningverlening monstertruck

Mario D.

Chauffeur Mario D. van de zelfgebouwde monstertruck reed op 28 september vorig jaar met zijn voertuig rechtdoor het publiek in. Door het ongeluk kwamen een bejaarde vrouw, een man en een kind van vijf jaar om het leven. Ook raakten 28 mensen gewond. Enkelen van hen zijn nog steeds bezig met revalidatie.

Het strafrechtelijk onderzoek naar het fatale ongeluk wordt eind mei afgerond. Dat heeft het OM woensdag laten weten. Een woordvoerder van de gemeente Haaksbergen zei nog niets te weten over eventuele vervolging. 

De raadsman van D. verwacht dat het OM D. waarschijnlijk gaat vervolgen voor dood door schuld.  ''Maar het gaat niet zozeer om de vervolging als wel om wat de rechter daarvan vindt.''

De kans bestaat eveneens dat het OM de burgemeester aanspreekt omdat hij onvoldoende toezicht op de vergunningverlening heeft gehouden.

Video: Beelden van het ongeluk