Ex-bestuursvoorzitter Aysel Erbudak van het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis is dinsdag door de rechtbank in Amsterdam persoonlijk failliet verklaard.

Dat bevestigt een woordvoerder van de rechtbank na berichtgeving door Het Parool.

Het faillissement is uitgesproken op verzoek van het Slotervaartziekenhuis. Erbudak moet het ziekenhuis nog 1,7 miljoen euro terugbetalen.

Door het bankroet kan Erudak niet meer over haar privévermogen beschikken. De door de rechtbank benoemde curator gaat nu onder meer uitzoeken wat de verhaalsmogelijkheden van de schuldeisers zijn.

Erbudak werd in maart 2013 wegens conflicten ontslagen. In januari van dit jaar besliste de rechter dat zij het Slotervaartziekenhuis 1,7 miljoen euro moet terugbetalen. Het gaat om geld dat zij volgens de rechter ''onrechtmatig aan het ziekenhuis heeft onttrokken''.

De beslissing viel in een zaak die zij zelf had aangespannen en waarin zij schadevergoeding en achterstallig salaris van 1,9 miljoen euro eiste. Die vordering werd door de rechtbank afgewezen.

Vorige week oordeelde de Ondernemingskamer van het gerechtshof in het nadeel van Erbudak. Die stelde vast dat geen sprake is geweest van wanbeleid bij het Slotervaartziekenhuis, toen door de uitgifte van nieuwe aandelen de familie van de oud-bestuursvoorzitter als minderheidsaandeelhouders buiten spel werd gezet.