De handpalm van de 41-jarige Anna W., die wordt verdacht van doodslag op Nikki Lawalata (27) uit Amsterdam, wordt vergeleken met een afdruk op een karaf die volgens het Openbaar Ministerie (OM) als slagwapen diende. 

Dat heeft de rechtbank in Lelystad dinsdag beslist tijdens een regiezitting in de strafzaak. Ook volgen nog andere onderzoeken.

Nikki Lawalata werd 4 september 2013 gevonden langs een bosrijke weg tussen Lelystad en Almere. Zij was sinds 1 september vermist na een bezoek aan haar vriendje Hani K. (33) uit Almere. K. had behalve met Nikki ook een relatie met de destijds Almeerse Anna W., die nu in Culemborg woont.

K. werd ook verdacht van moord op Nikki, maar zijn zaak werd begin april geseponeerd. Tegen W. veranderde de beschuldiging van moord in doodslag.

Ontkennen

K. ontkent dat hij iets met de dood van Nikki te maken heeft. Verdachte Anna W. stelt dat zij K. met het lichaam van Nikki aantrof en hem hielp met schoonmaken en verbergen van het lichaam. Op de karaf in K.’s huis is behalve de onbekende palmafdruk al wel een vingerafdruk van W. gevonden.

De rechtbank nam nog meer beslissingen: er worden getuigen gehoord. Ook moeten twee deskundigen op het gebied van dode lichamen in de buitenlucht, verklaren waarom zij verschillende tijdstippen hebben vastgesteld voor het buiten leggen van het lichaam.

Afgewezen

Een verzoek van het OM om W. in het Pieter Baan Centrum te laten observeren werd afgewezen, omdat de rechtbank het daarvoor te vroeg vindt. Een verzoek van Nikki’s familie om óók de dossiers te krijgen, werd toegewezen.

W.’s advocaat kreeg haar tot twee keer toe op vrije voeten bij het gerechtshof, nadat de rechtbank haar wilde laten vasthouden. Volgens de raadsman omdat het verhaal van W. klopt en het vermeende alibi van K. juist rammelt.

De zaak gaat 30 november verder.